- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

România, la răscruce: Alegerile în Austria decid soarta intrării în Schengen

29 Sep, 14:11 • Bugiu ⁠Ana Maria
Intrarea în Schengen a României depinde de alegerile din Austria. Care sunt scenariile?
România, la răscruce: Alegerile în Austria decid soarta intrării în Schengen

Alegerile legislative din Austria, care au început duminică, ar putea aduce pentru prima dată în istoria țării o victorie a unui partid ultranaționalist. Aproximativ 6,43 milioane de cetățeni austrieci sunt așteptați să voteze, iar primele proiecții ale rezultatelor vor fi disponibile după ora 17:00, când ultimele secții de votare se închid, potrivit Antena 3 CNN.

Potrivit sondajelor recente, Partidul Libertății din Austria (FPÖ), condus de fostul ministru de interne Herbert Kickl, este favorit, cu aproximativ 26% din intențiile de vot, depășind Partidul Popular Austriac (ÖVP), aflat la guvernare, care are 25%. În 2019, ÖVP a câștigat cu 37,5%, însă sprijinul pentru conservatori a scăzut în ultimele luni.

Te-ar mai putea interesa și: România, blocată la porțile Schengen! Cătălin Predoiu: „Ne lipsește o frontieră”

foto: Schengen

România, la răscruce: Alegerile în Austria decid soarta intrării în Schengen

Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ) se află pe locul al treilea, cu 21% din voturi, urmat de Noua Austrie și Forumul Liberal (NEOS), cu 12%. Partenerii de coaliție ecologiști ai ÖVP, Verzii, au pierdut teren, fiind așteptați să obțină doar 8% din voturi, față de 14% în alegerile precedente.

Campania electorală a fost marcată de mesajele naționaliste și eurosceptice ale FPÖ, dar și de gestionarea inundațiilor devastatoare din estul țării de către cancelarul în funcție, Karl Nehammer, care a reușit să reducă decalajul față de FPÖ.

Criticii îl acuză pe Herbert Kickl că promovează retorică extremistă, asociată cu idei din perioada nazistă, și că are legături periculoase cu regimul rus. Kickl este investigat pentru utilizarea fondurilor publice în scopuri politice în timpul guvernării anterioare.

Karl Nehammer, liderul ÖVP, a respins categoric ideea de a se alătura unui guvern condus de Kickl, numindu-l pe Kickl „mai radical decât predecesorii săi”.

ÖVP nu exclude o coaliție cu FPÖ, cu condiția ca altcineva să preia funcția de cancelar. Cele două partide au mai guvernat împreună în trecut, având poziții similare în privința imigrației și economiei. Totuși, Kickl nu a arătat nicio intenție de a renunța la ambiția de a deveni cancelar, ceea ce complică scenariul unei potențiale alianțe.

Într-o intervenție publică, președintele austriac Alexander Van der Bellen a criticat dur politica lui Kickl și a subliniat că nu este obligat să-l numească cancelar, chiar dacă FPÖ câștigă alegerile.

Aceste alegeri au implicații majore pentru România și Bulgaria, ambele așteptând ridicarea veto-ului austriac pentru aderarea la spațiul Schengen. Potrivit unor analiști de la Viena, un succes al ÖVP în alegeri, care să permită formarea unei coaliții moderate, ar putea deschide calea pentru eliminarea opoziției față de extinderea Schengen.

Cancelarul Nehammer a folosit tema Schengen ca armă electorală pentru a câștiga susținere, dar rezultatul final al alegerilor ar putea duce la o schimbare de poziție, mai ales dacă FPÖ nu va avea un rol dominant în viitorul guvern.

Te-ar mai putea interesa și: Comisia Europeană dă verdictul major despre intrarea în Schengen. Când s-ar putea finaliza aderarea României