- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

România, poate la un pas de Schengen. Ce așteptări avem de la ședința JAI decisivă

08 Oct, 20:27 • Bugiu ⁠Ana Maria
Victor Negrescu și-a exprimat optimismul că România va adera la spațiul Schengen cu frontierele terestre de la începutul anului viitor. Deși nu se așteaptă la decizii concrete în ședința Consiliului JAI, este important să se obțină o clarificare a poziției fiecărui stat membru și să se convingă Austria să sprijine aderarea României.
România, poate la un pas de Schengen. Ce așteptări avem de la ședința JAI decisivă

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a exprimat marți optimismul său cu privire la posibilitatea ca România să adere la spațiul Schengen, cel puțin cu frontierele terestre, de la începutul anului viitor. Totuși, el a spus că la ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de joi nu se așteaptă la decizii concrete, potrivit Antena 3 CNN.

Negrescu, eurodeputat PSD, a intervenit și luni în Parlamentul European în cadrul unei dezbateri referitoare la reintroducerea controalelor la frontierele Schengen de către unele state membre, solicitând o perspectivă clară pentru România. El a cerut ca în cadrul Consiliului JAI din această săptămână să fie oferită României o promisiune concretă pentru aderarea la Schengen până la sfârșitul anului.

„În cadrul Consiliului vor fi prezentate rezultatele aderării României pe cale aeriană şi maritimă la zona de liberă circulaţie. Rezultate bune. De asemenea, rezultatele pozitive ale implementării proiectelor-pilot finanţate de Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor României.

Astăzi, ţara noastră este un exemplu de bună practică ca urmare a implementării acestor proiecte pilot. De aceea, există argumente pentru a avea acest vot pozitiv pentru ţara noastră. S-ar putea realiza un astfel de vot de încredere la nivel tehnic, cum s-a întâmplat şi anul trecut”, a spus Negrescu în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români.

Te-ar mai putea interesa și: Joi se ia decizia finală pentru aderarea la Schengen. Moment istoric pentru România

foto: Victor Negrescu, despre Schengen

România, poate la un pas de Schengen. Ce așteptări avem de la ședința JAI decisivă

Victor Negrescu a declarat că pe 10 octombrie nu se va lua o decizie concretă privind aderarea României la Schengen, însă se poate obține o clarificare a poziției fiecărui stat membru. El este optimist că acest obiectiv poate fi atins până la finalul anului, dar a menționat că succesul depinde de un efort comun, inclusiv de convingerea Austriei și menținerea sprijinului altor țări precum Olanda și Franța, care și-au exprimat îngrijorări legate de extinderea spațiului Schengen.

„Aşadar, pe 10 octombrie nu o să se întâmple nimic concret, nu va fi un vot, dar se poate oferi această perspectivă şi putem să ştim exact poziţia fiecărui stat membru. Eu sunt încrezător că se poate obţine acest obiectiv până la finalul anului.

Evident, nu ţine doar de România, pentru că este un efort comun în a convinge şi partenerii din Austria, de ne asigura că alte state nu-şi schimbă poziţia. A se vedea anumite reacţii din Olanda sau chiar din Franţa cu privire la subiectul extinderii zonei de liberă circulaţie”, a tras el un semnal de alarmă.

Victor Negrescu a spus că intervenția sa în plen a avut rolul de a susține afirmațiile comisarului european Ylva Johansson, referitoare la faptul că controalele temporare la frontieră impuse de anumite state membre nu pot împiedica aderarea României la spațiul Schengen.

„Luni am intervenit în plen pentru a întări ceea ce a spus şi comisarul european Ylva Johansson, cu care m-am întâlnit recent, faptul că aceste controale temporare introduse la frontieră de anumite state membre nu pot bloca aderarea României la spaţiul Schengen şi nu poate reprezenta acest lucru un argument în a bloca extinderea zonei de liberă circulaţie”, a precizat Negrescu, citat de Agerpres.

El a mai spus că România este o țară influentă și a exprimat optimismul că, în cazul în care va exista sprijin pentru aderarea României la spațiul Schengen pe cale terestră, europarlamentarii români vor oferi și ei susținerea necesară.

„Eu cred că este momentul pentru noi să spunem foarte clar ce vrem de la comisarul austriac desemnat pentru zona aceasta de afaceri interne şi să arătăm că suntem o ţară influentă. De aceea mă bucur că avem ocazia să discutăm direct şi în măsura în care, evident, voi vedea un sprijin pentru aderarea României la spaţiul Schengen pe cale terestră, atunci românii de aici, din Parlamentul European, vom oferi şi noi un sprijin”, a spus el.

Te-ar mai putea interesa și: Schengen: România și Bulgaria ar putea fi primite în curând, chiar fără voia Austriei!