Într-o Europă marcată de diversitate economică, salariile medii constituie un element central în evaluarea nivelului de trai și competitivității unei țări. Analiza datelor furnizate de Visual Capitalist și Eurostat relevă că, în ciuda creșterii recente, România se clasează la coada clasamentului european în ceea ce privește salariul mediu orar, situându-se la puțin peste 10 euro pe oră. Acest lucru surprinde discrepanțele care se mențin în nivelurile de trai din diversele țări ale Uniunii Europene, transmite Economica.
Comparativ cu alte state europene, România se află într-o poziție mai puțin favorabilă în ceea ce privește salarizarea muncitorilor. Analiza efectuată de Visual Capitalist indică faptul că, în timp ce în „capitala” salariilor, Luxemburg, lucrătorii pot primii salarii și de peste patru ori mai mari decât în România, țara noastră se apropie de media din Letonia, fiind depășită și de magiari și polonezi în ceea ce privește remunerația medie orară.
Harta realizată de Visual Capitalist oferă o imagine clară a distribuției salariilor medii orare în Europa. Cu nuanțe de albastru mai închis în zonele cu salarii mai ridicate, harta relevă că statele din Europa de Nord și de Vest, precum Luxemburg, Danemarca și Norvegia, se evidențiază prin salarii mai generoase, în timp ce Europa de Sud și de Est, inclusiv România, se află într-o poziție mai modestă.
Te-ar putea interesa și: Probleme majore în România. Patronatele nu vor putea susține majorarea salariului minim la 3.700 lei din iulie
Datele Eurostat subliniază și ele discrepanțele semnificative între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește costurile medii orare cu forța de muncă. Astfel, România se numără printre țările cu cele mai scăzute costuri, alături de Bulgaria și Ungaria, în timp ce Luxemburg, Danemarca și Belgia se evidențiază prin costuri mult mai ridicate.
În ciuda acestor cifre aparent descurajatoare, datele INS arată o ușoară creștere a câștigului salarial mediu net în România în ultima perioadă. Sectoare precum IT-ul înregistrează cele mai mari câștiguri, în timp ce industria textilă se confruntă cu unele dintre cele mai scăzute salarii.
Cu toate acestea, cifrele evidențiază necesitatea continuării eforturilor pentru creșterea nivelului de trai al angajaților din România și reducerea decalajului față de alte state europene. Investițiile în educație, inovare și infrastructură, împreună cu politicile salariale și fiscale adecvate, ar putea contribui la îmbunătățirea situației celor care lucrează în România.
Citește și: Salariul mediu din România se aproprie de 1.000 de euro. INS anunță o creștere de 17 lei într-o singură lună