România se află în fața unui moment crucial în procesul de aderare la spațiul Schengen, iar ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, va purta pe 22 noiembrie o discuție esențială cu omologul său austriac, Gerhard Karner, pentru a finaliza negocierile privind integrarea țării noastre în Schengen, cu focus pe granițele terestre. Deși România a făcut progrese în ultimele luni, oficialii spun că nu există o decizie finală și nici o certitudine cu privire la rezultatul întâlnirii, care ar putea duce la variante diferite, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Încă o țară suspendă spațiul Schengen. Anunțul MAE
foto: Schengen
Predoiu a transmis într-un interviu că există șanse reale de succes, dar a avertizat că nu este nimic stabilit încă, iar procesul rămâne unul complex, care va depinde de mai mulți factori, inclusiv de negocierile legate de migrarea ilegală, protecția frontierelor și cooperarea europeană. Aceste teme vor fi abordate pe larg în cadrul întâlnirii din 22 noiembrie, în special în ceea ce privește politica de returnări, protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene și gestionarea migrației.
„Ne-am luptat pentru aceste șanse, parcursul a fost progresiv în bine și da, sunt șanse să ajungem la un rezultat bun, dar vreau să subliniez faptul că nu este nimic prestabilit, încă nu este nimic hotărât și că din această discuție se poate ieși cu variante și variante”, a declarat Cătălin Predoiu.
Ministrul a mai precizat că România are o capacitate de colaborare în programele bilaterale și a subliniat importanța consolidării securității la frontierele Uniunii Europene. De asemenea, un alt punct crucial în discuții va fi cooperarea între statele membre pentru un control mai eficient al fluxurilor migratorii.
„Hai să spunem că piesele sunt destul de bine așezate pentru noi, dar, repet, urmează o întâlnire.
Vom vedea ce va fi după această întâlnire, unde vom discuta chestiuni de substanță legată de migrație ilegală, legate de protecția frontierei, de politica de returnări, de cadru legal privind azilul și migrația Uniunea Europeană, de investițiile în protecția frontierelor, de capacitatea de a lucra în comun cu programele bilaterale pe care le avem”, a explicat Predoiu.
La rândul ei, ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat că România lucrează îndeaproape cu Ministerul de Interne pentru pregătirea acestei întâlniri importante, iar semnalele actuale sunt pozitive, deși rezultatul final nu poate fi anticipat.
Un alt factor favorabil este sprijinul din partea noului comisar european pentru migrație, care și-a stabilit ca obiectiv finalizarea procesului de aderare al României la Schengen.
„Lucrăm cu MAI în pregătirea reuniunii importante din 22 noiembrie, când vor fi stabilite toate aceste detalii. Ministrul de Interne va discuta atât cu Președinția cât și cu omologii săi din Austria, respectiv Bulgaria, după care evident că trebuie să ne întoarcem la o decizie a tuturor statelor membre, calendarul exact și detaliile tehnice.
Este foarte important să continuăm să ne prezentăm toate argumentele.
Este foarte important să lucrăm în continuare în această direcție. Este încurajator faptul că noul comisar european pentru migrație și-a pus ca obiectiv în mandatul său finalizarea acestui proces”, a declarat Odobescu.
]ntâlnirea de pe 22 noiembrie reprezintă un moment decisiv pentru aderarea României la spațiul Schengen. Deși oficialii români sunt optimiști, aceștia continuă să sublinieze complexitatea procesului și necesitatea unor negocieri detaliate, care ar putea duce la o soluție favorabilă în perioada următoare.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu confirmă intrarea oficială în Schengen. Martie 2025 va aduce momentul istoric