România și Serbia administrează în comun cea mai mare hidrocentrală de pe Dunărea, Porțile de Fier 1, un proiect inaugurat în urmă cu mai bine de 50 de ani. După cum arată presa din această țara, guvernele de la București și de la Belgrad au bătut palma pentru un alte proiecte ambițioase: Porțile de Fier 3 și o nouă conductă pentru transportul hidrocarburilor, notează Economedia.
După cum notează presa din Serbia, guvernul de la Belgrad a declarat Porțile de Fier 3 proiect de importanță deosebită. Această investiție în infrastructura energetică, una din cele mai mari din regiune, va fi făcută în cooperare cu România. Această centrală hidroelectrică va juca un rol crucial în asigurarea energiei pentru ambele țări și reprezintă un pas major în dezvoltarea infrastructurii energetice regionale.
Anunțul a fost făcut pe 20 mai la Belgrad, după discuția ministrului sârb al Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, cu ambasadorul României în Serbia, Silvia Davidoiu. Autoritățile sârbe au anunțat că au fost stabilite echipe în Serbia și România pentru construcția hidrocentralei și că proiectul general și studiul de fezabilitate pentru Porțile de Fier 3 au fost deja finalizate.
Te-ar putea interesa și: Moment istoric în Timișoara. După 70 de ani, se navighează din nou între România şi Serbia, pe râul Bega
De asemenea, pe lângă anunțul despre Porțile de Fier 3 autoritățile sârbe au declarat că revitalizarea Porțile de Fier 2 ar trebui să înceapă în 2025, după ce renovarea hidrocentralei Porțile de Fier 1 a fost finalizată și durata de viață a acesteia a fost prelungită cu cel puțin 30 de ani.
Hidrocentrala Porțile de Fier 1 a fost pusă în funcțiune în mai 1972, în timp ce Porțile de Fier 2 produce energie din 1985. Construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 a fost declarată proiect de importanță deosebită de către Guvernul Serbiei, reflectând importanța strategică a acestui proiect pentru ambele state.
Potrivit site-ului Elektroprivreda Srbije (EPS), Porțile de Fier 3 va fi o centrală hidroelectrică reversibilă, situată la kilometrul 1007 al Dunării. Apa necesară va veni din Lacul Porțile de Fier și pompată în cele două bazine superioare în perioadele în care sistemul energetic sârb are un surplus de energie electrică. În zilele de sarcină maximă, ar funcționa ca o centrală de stocare.
De asemenea, Serbia și România au în plan să construiască o nouă conductă de gaz. Cele două țări au convenit asupra unui memorandum de înțelegere pentru construirea unei interconexiuni de gaze între cele două țări, iar semnarea acordului va avea loc în curând.