România, Ungaria și Cehia riscă o criză monetară în 2023.Acest avertisment se bazează pe analiza a opt indicatori, inclusiv gradul de acoperire a importurilor de către rezervele valutare, nivelul dobânzilor pe termen scurt, precum şi măsurile privind deficitul fiscal şi deficitul de cont curent, conform indicelui Damocles Index elaborat de Nomura, care analizează vulnerabilitatea unui grup de 32 de pieţe emergente la o criză monetară.
Egiptul, Sri Lanka, Turcia şi Pakistan s-au confruntat deja cu o criză monetară, pe care nu au depăşit-o încă, subliniază analiştii Rob Subbaraman şi Si Ying Toh în raportul publicat luni.
Forintul ungar se numără printre monedele emergente cu cele mai slabe performanţe în acest an după ce Comisia Europeană a amânat eliberarea fondurilor din Mecanismul de rezilienţă. De asemenea, leul românesc şi coroana cehă au pierdut mai mult de 8% din valoare în raport cu dolarul american.
Vulnerabilitatea monedelor statelor emergente este acum la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii şi asta este un „avertisment grav” cu privire la riscurile extinse şi în creştere, se arată în raportul analiştilor de la Nomura, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.ro.
Criza financiară este resimțită și de românii stabiliți în Marea Britanie! Din cauza prețurilor mari la alimente, gaze și electricitate, oamenii trimit mai puțini bani în țară și mulți dintre noi se gândesc să se întoarcă în țară.
55% dintre familiile din Marea Britanie resimt scăderea veniturilor. Printre ei se află și românii stabiliți în Regatul Unit care sunt afectați de prețurile mari. „Trăim chiar la limită. Cumpăram cu foarte, foarte mare precauție”, spun un britanic.
Regatul Unit se confruntă cu cea mai mare inflație din anii 1980 până în prezent, rata a ajuns la 10%. Peste un milion de români locuiesc în Marea Britanie, iar foarte mulți se gândesc să se revină în țară.
Alexandra Beqiri, o tânără din România care locuiește în Anglia de opt ani și care are două mici afaceri în Londra, afirmă că criza se resimte, mai întâi, la coșul săptămânal de cumpărături. Apoi, la gaz și electricitate.
„Dacă ai casa ta, au crescut ratele foarte mult, iar acum trebuie să facem o recalculare a creditului, și va crește la 1.400, de la 880 lire, este extraordinar de mult, se adună. Trebuie din ce în ce mai mult să tai ca să poți face față. Nu mai trimit atât de mulți bani în țară, observ că oamenii cumva tind să vorbească cu cei de acasă, să le trimită pachete, mâncare, haine, sunt mai ieftine în România decât cele de aici”, susține românca. (Citește AICI mai multe detalii)