- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Românii care riscă să nu mai ajungă în vacanță în 2024. Semnal de alarmă pentru turiștii care merg într-o destinație foarte cunoscută din Europa

31 May, 17:21 • Fundeanu Madalina
Problemă uriașă pentru românii care merg în vacanță într-o destinație populară din Europa. Anunțul care i-a îngrijorat pe turiști.
Românii care riscă să nu mai ajungă în vacanță în 2024. Semnal de alarmă pentru turiștii care merg într-o destinație foarte cunoscută din Europa

Turiștii care și-au planificat vacanța la plajă în Italia primesc vești neplăcute. Apele din mările Tireniană și Adriatică au fost luate cu asalt de „viermele de foc”. Anunțul apariției acestui vierme care și-a făcut loc în apele mării a stârnit îngrijorare printre operatorii din turism, dar și printre cei care își organizează singuri vacanța în Italia, conform Bugetul.ro.

Vacanța românilor care pleacă în Italia în acest an este ruinată. Problema din mările Tireniană și Adriatică

Vermecanul, numit și „viermele de foc”, se găsește zeci de ani în zona ionică, dar acum a început să cucerească și Marea Tireniană și Marea Adriatică. Anunțul răspândit în ultimele zile referitor la răspândirea sa sporită în regiunile sudice perfecte pentru vacanță a stârnit îngrijorare în rândul operatorilor de turism.

Hermodice carunculata, care este denumirea științifică, este un animal marin nu atât de „rău” precum sugerează avertismentele. Prezența sa în apele din Italia poate fi comparată cu cea a meduzelor, ceea ce poate face înotul mai puțin plăcut în cazul contactului involuntar, dar trebuie precizat faptul că pentru oameni nu este letal.

Citește și: Staţiunile balneare, din ce în ce mai atractive pentru români. Ce documente îţi trebuie pentru a beneficia de o vacanţă „la băi”

vacanță în Italia
vacanță în Italia

În Marea Mediterană, prezența acestui vierme colorat a fost semnalată în literatura științifică încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea, încă din anul 1832. Totuși, teritoriul său a fost întotdeauna cadranul sudic al Mare Nostrum și, mai ales în ceea ce privește Italia, coastele ionice. Prezența sa a fost sesizată de câțiva ani și în zone mai nordice, mai ales până în Arhipelagul Toscan, în Marea Tireniană și de-a lungul coastelor Apuliene ale Adriaticii.

Ce culori are „viermele de foc”

Viermele de foc are o lungime de aproximativ 15 centimetri, dar poate ajunge până la 30 cm. Culorile strălucitoare, aceiași care îi împodobesc spatele, creează un efect aparte care mereu le-a atras atenția scafandrilor și a navigatorilor care, după ce l-au imortalizat, și-au împărtășit fotografiile pe rețelele de socializare.

viermele de foc
viermele de foc

Înțepătura acestei vietăți se aseamănă cu înțepăturile de meduză: o scurgere puternică înțepată cauzată de perii albi care acoperă spatele viermelui. Filamentele inoculează o toxină care provoacă arsuri, eritem, mâncărime și forme de parestezie sau amorțeală. Mai exact, efectele sunt limitate la oameni, dar la alte animale marine mai mici decât ale noastre aceste înțepături induc paralizie care îi permite Hermodice-ului să le atace și să se hrănească cu ele, arată Corriere

Vezi și: O vacanță de lux în Paphos, mai ieftină decât un sejur în Mamaia! Cazare de la 400 de lei pe noapte la unele dintre cele mai frumoase hoteluri din Cipru