Turiștii români vizitează tot mai des parcurile tematice din Europa, dat fiind absența unui parc similar în țara noastră. România se află în topul celor trei țări de unde vin cei mai mulți străini la Prater, Austria. Deși în țară nu există niciun parc tematic major, există câteva inițiative mici cum ar fi Povestea Calendarului sau Valea cu Povești, dar acestea sunt incomparabile cu marile parcuri tematice din Europa. Din lipsa unei destinații similare în țară, românii se orientează către parcurile tematice mari de pe continent, transmite Business Magazin.
Disneyland Paris, Prater, Europa Park și Legoland se numără printre cele mai populare parcuri tematice din Europa, atrăgând an de an milioane de turiști, inclusiv turiști români, care manifestă tot mai mult interes pentru astfel de destinații, în special pentru city break-uri.
Acest apetit al turiștilor români pentru parcurile tematice se datorează și absenței unei astfel de destinații în România. Disneyland Paris, situat la 30 de kilometri de Paris și întinzându-se pe o suprafață de 2.300 de hectare, reprezintă un univers al desenelor animate Disney, cu personaje și clădiri care trezesc amintiri din copilărie. Complexul este printre cele mai vizitate parcuri tematice din Europa.
Te-ar putea interesa și: Destinaţiile de vară preferate de turiștii români. S-au înregistrat 4,5 milioane de vizite în Bulgaria, Grecia şi Turcia, anul trecut
„Surpriza anului trecut a fost Disneyland Paris, pentru că a fost cel mai bun an din punctul de vedere al vânzărilor în condiţiile în care tarifele au crescut. Din toate destinaţiile din portofoliu, cea mai mare creştere a fost pe Disneyland Paris, unde, spre deosebire de anii trecuţi, turiştii au optat pentru hotelurile de patru stele”, după cum declară Javier Garcia del Valle despre parcurile tematice.
La Prater, celebrul parc de distracții din Viena, faimos și pentru cea mai veche roată din Europa, activitățile sunt plătite individual. Parcul se întinde pe o suprafață de 600 de hectare, oferind turiștilor o varietate de opțiuni de divertisment. În 2022, Prater a atras aproximativ 6,8 milioane de vizitatori, însă nu toți aceștia achiziționează ceva în timpul vizitei lor, ceea ce duce la un număr mai mare de turiști.
Aproximativ 33% dintre aceștia sunt turiști străini, conform informațiilor disponibile pe site-ul parcului de distracții. Deși nu există date precise despre numărul de turiști români care au vizitat Prater-ul, România se află în top trei țări de proveniență a celor mai mulți turiști străini care vizitează acest parc de distracții, după germani și italieni.
Un alt parc tematic celebru din Europa este Europa Park, situat în Germania, care dispune de aproximativ 100 de atracții. În anul precedent, acesta a fost vizitat de 5,4 milioane de turiști, însă reprezentanții Europa Park nu au putut oferi informații precise cu privire la numărul de români care vizitează parcul în fiecare an.
În România, lipsa unui parc tematic major este evidentă, cu toate că există câteva inițiative mai mici, cum ar fi Povestea Calendarului, un parc tematic în Porumbacu de Jos, Sibiu, care explorează legende asociate celor 12 luni ale anului, sau Valea cu Povești, un alt parc tematic în Bran care aduce aminte de poveștile copilăriei. Cu toate acestea, acestea sunt într-atât de mici în comparație cu parcurile tematice majore din Europa, încât nu pot concura.
Din lipsa unei destinații similare în țară, românii se orientează către parcurile tematice din Europa. Anul trecut, turiștii români au cheltuit 8,5 miliarde de euro pe vacanțe în străinătate, înregistrând o creștere de 15% față de anul anterior și cu 60% mai mult decât nivelul din 2019, conform calculelor ZF bazate pe datele furnizate de Banca Națională a României. Această sumă marchează un record, chiar și în contextul în care puterea de cumpărare a scăzut datorită inflației.
Citește și: City break-urile, cele mai dorite de români. Care sunt cele două mari orașe din România preferate de turiști