Italia a devenit țara preferată a multor români, în mod special după ce România a aderat la Uniunea Europeană, în 2017. Datele oferite de Institutul Național de Statistică arată că aproximativ 2 milioane de compatrioți au devenit parte a societății italiene, așa cum susține stiripesurse.ro.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică confirmă că 1.083.771 de români trăiesc în Italia. Cifra este una uriașă, având în vedere că reflectă 21.5% dintre străinii din țară. Față de anul trecut, a fost înregistrată o creștere de 0.7%, iar procentul este unul semnificativ, influențând atât societatea italiană, cât și pe cea din țara de origine.
Conform informațiilor prezentate, 60% dintre românii înregistrați la recensământul din Italia sunt de sex feminin, mai exact, ne referim la 616.516 persoane. Numărul considerabil de compatrioți care s-au stabilit în Italia a atras atenția Bisericii Ortodoxe Române, care a decis la data de 21 iunie 2007, prin Sfântul Sinod, înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Aceasta este organizată la ora actuală în 24 protopopiate, existând aproape 300 parorhii.
Una dintre acestea este și Parohia Bologna de Vest, acolo unde există aproape 100.000 de români (în creștere cu aproximativ un procent față de anul trecut). În cadrul acesteia se regăsește Trandafir Vlad, care a decis să facă pastorație și peste hotare. Părintele susține românii care vin la Sfânta Liturghie sunt plecați din mai multe zone ale țării de origine, precum Gorj, Dolj, Olt, București, Constanța, iar cei mai mulți rezidenți sunt din județele Moldovei.
Părintele menționează că procesul de recunoaștere al studiilor este unul foarte lung în Italia, tocmai de aceea, cei mai mulți lucrează în construcții sau în industrie. Trandafir Vlad a precizat că românii care câștigă mai repede și mai mult decât în țară sunt determinați să rămână pentru o perioadă mai lungă. În alte cazuri, ei vin pentru 1 an sau 2, iar în cele din urmă, aleg să se întoarcă acasă.
În continuarea interviului oferit sursei citate, părintele a menționat că românii nu fac probleme, chiar dacă așa reiese de cele mai multe ori din presa din Italia. Așa cum arată informațiile oferite de Trandafir Vlad, compatrioții se ajută între ei. Întrebat despre situația parohiei în ceea ce privește botezurile, preotul a spus că numărul este în scădere, având în vedere că în anii trecuți se susțineau cel puțin 80 astfel de evenimente, iar în 2022 numărul a fost sub 40.
Preotul a confirmat că majoritatea românilor pun nume italian copiilor. Pe de altă parte, conform informațiilor prezentate, numărul cununiilor este în creștere. Tot acesta susține că românii nu se mai întorc acasă pentru a se căsători, dat fiind faptul că ei și-au făcut prieteni în Italia și preferă să le facă acolo. Trandafir Vlad a precizat că se teme că românii se grăbesc să se integreze în comunitatea italiană.
„Mi-e teamă că tinerii care vin din România vin cu un sentiment de supărare care se transformă în frustrare și inferioritate și o grabă de a se integra în comunitatea italiană și apelează la astfel de camuflaje care nu îi ajută cu nimic.
Văd părinți care vorbesc cu copiii în italiană, o italiană stâlcită. Din păcate, majoritatea părinților români vorbesc cu copiii lor în italiană. E dureros că acest dialog deschis în italiană denotă o tendință de camuflare a realității. Ei vorbesc o italiană stâlcită, dar sunt și mulți refuză să vorbească în italiană acasă. Sunt mulți care nu mai vorbesc limba română și trebuie să vorbim în italiană”, spune preotul.