Duminică, partidul cancelarului Nehammer a avut parte de un rezultat negativ al alegerilor și, în același timp, de o înfrângere istorică. Acesta a blocat, în data de 8 decembrie, intrarea României în spațiul european de liberă circulație – Schengen, scrie profit.ro.
„Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Sigur, ca ministru de Externe, nu pot să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare.
Cred că se poate trage ușor concluzia cu privire la impactul sau absența impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral”, a declarat, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.
Aurescu a mai spus că este foarte important ca autoritățile române să continue dialogul și demersurile începute cu Austria. S-a invocat chiar și discuția președintelui României, Klaus Iohannis, cu președintele Austriei despre retrimiterea la Viena a ambasadorului țării noastre, Emil Hurezeanu, scrie sursa citată, potrivit Hotnews.ro.
Mai citește și: Ultimă oră! Pițurcă, audiat de procurorii militari și DNA. Fostul selecționer este vizat într-un dosar privind achiziția de măști pentru MApN
Autoritățile de la Viena, spune Aurescu, trebuie să facă o evaluare după aceste alegeri și să ofere României un posibil răspuns legat de problema aderării. Este posibil, într-adevăr, ca Austria să își schimbe poziția.
„Repet, nu vreau să comentez foarte mult aceste rezultate, pentru că nu este potrivit din această poziție de ministru de Externe să fac acest lucru. Dar, după cum știți, noi am făcut toate gesturile de deschidere spre dialog constructiv.
De asemenea, am arătat foarte clar că poziția României este una de susținere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene, măsuri care să combată migrația ilegală, să facă frontierele externe ale Uniunii Europene mai sigure chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce privește imigrația ilegală din Austria și lărgirea spațiului Schengen cu România și, respectiv, Bulgaria”, a completat Aurescu.
România are susținerea a peste două treimi din cele 23 de țări care au drept de vot în cadrul Consiliului JAI. Potrivit ministrului român, președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene este mai mult decît hotărâtă să susțină aderarea noastră la Schengen. S-a discutat cu președintele suedez dar și cu primul-ministru respectiv și cu ministrul de externe al Suediei, rezultatul discuțiilor fiind unul pozitiv.
Te-ar mai putea interesa și: Salarii record de peste 1.000 de euro în România. Meseria pe care tot mai mulți români o caută în ultima perioadă