Vești bune pentru românii care lucrează în SUA! Guvernul României a luat o decizie importantă pentru aceștia, prin care a aprobat recunoașterea reciprocă a perioadelor de muncă și a dreptului la pensie între România și Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, care a subliniat importanța acestui pas pentru cetățenii ambelor state, transmite Agerpres.
Acordul bilateral în domeniul securității sociale va permite românilor și americanilor să valorifice perioadele de muncă în ambele țări în vederea obținerii dreptului la pensie. Astfel, sistemul de pensii va funcționa pe principiul totalizării, urmând ca România și SUA să o pensie proporțională în funcție de contribuțiile realizate în timpul carierei profesionale.
„Guvernul a luat astăzi o decizie care priveşte recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state. O hotărâre de guvern aprobată astăzi stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale.
Odată cu intrarea în vigoare a acestui Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate, atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a explicat Mihai Constantin.
Te-ar putea interesa și: Pensia comunitară în 2024. Ce este și cum se calculează banii primiți de românii care au lucrat în mai multe țări din UE
În prezent, în SUA sunt înregistrate aproximativ 500.000 de persoane de origine română, însă cifra ar putea fi și mai mare, conform datelor obținute prin canale diplomatice. Această măsură se dorește a fi un stimulent pentru ca cetățenii celor două țări să își notifice instituțiile care administrează asigurările sociale, asigurându-și astfel drepturile de pensie la vârsta potrivită.
În plus, pentru lucrătorii detașați între cele două state, hotărârea guvernului include și o excepție de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate prin sistemul național al statului unde aceștia sunt detașați. Acest aspect va simplifica procedurile administrative și va asigura condiții echitabile pentru toți cei implicați.
Acordul urmează să intre în vigoare în curând, prima zi a celei de-a patra luni de la ultima notificare reciprocă prin canale diplomatice a îndeplinirii procedurilor interne necesare. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în consolidarea relațiilor dintre România și Statele Unite ale Americii, asigurând oportunități sporite pentru mobilitatea și securitatea socială a cetățenilor ambelor țări.
„Totodată, acesta a menţionat că în privinţa lucrătorilor detaşaţi, prin acelaşi act normativ, s-a stabilit exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate prin sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi.
Documentul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei Note în care statele îşi notifică reciproc prin canale diplomatice îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.