Grecia este acuzată că livrează echipamente militare către Ucraina. Rusia nu e de acord ca statul peninsular să-l sprijine pe Volodimir Zelenski. În opinia Ministerului Afacerilor Externe, astfel de inițiative sunt provocatoare la adresa Federației conduse de către Vladimir Putin.
Guvernul de la Atena ar trimite executivului de la Kiev sisteme de apărare aeriană S-300, chiar de fabricație rusească, aspect ce ar reprezenta o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova și Atena. Astfel, orice echipament militar trimis în Ucraina va fi „urmărit și distrus”, a transmis Maria Zaharova, purtător de cuvânt al instituției conduse de Serghei Lavrov.
„Considerăm planurile provocatoare de a furniza regimului de la Kiev S-300 şi alte sisteme de apărare aeriană ruso-sovietice ca fiind în mod deschis ostile Rusiei”, a declarat Maria Zaharova, potrivit site-ului rusesc RBC.
Mai precis, rușii susțin că grecii ar încălca prevederile acordurilor interguvernamentale ruso-elene privind cooperarea militaro-tehnică din 30 octombrie 1995 şi furnizarea de produse militare din 3 decembrie 2013, care interzic Atenei să reexporte echipamente militare furnizate de Rusia către o terţă parte fără coordonare cu Moscova.
„În sfârşit, nimeni nu ar trebui să se îndoiască că toate echipamentele militare trimise Kievului vor fi urmărite şi distruse de forţele armate ale Federaţiei Ruse. Deşi nu este prea târziu, puteţi abandona aceste planuri periculoase”, a mai declarat reprezentanta Ministerului de Externe de la Moscova.
Nikos Panagiotopoulos, ministrul grec al Apărării, a anunţat anterior disponibilitatea ţării sale de a furniza Ucrainei sisteme S-300 ruseşti, dar numai dacă SUA va instala sisteme antirachetă Patriot în Insula Creta.
Oficialul grec a mai precizat că ar putea fi vorba şi despre înlocuirea altor sisteme mai vechi de apărare antiaeriană de producţie rusească pe care Statele Unite ar dori să le trimită în Ucraina.