Rusia va reduce exporturile de petrol, din august. OPEC şi marii producători, inclusiv Rusia, cunoscuţi împreună ca OPEC+, au redus oferta începând din noiembrie, pentru a susţine preţurile. Moscova s-a angajat luna aceasta să reducă exporturile cu 500.000 bpz în august, în timp ce Arabia Saudită şi-a prelungit reducerile de 1 milion bpz.
Întrucât Rusia nu a dezvăluit baza de referinţă pentru reducerea sa, analiştii şi comercianţii au spus că va fi dificil de monitorizat. Dar, potrivit surselor de tranzacţionare şi a datelor Refinitiv Eikon, reducerile din august vor accentua reducerile exporturilor efectuate între lunile mai şi iulie, care însumează deja 500.000 de barili pe zi.
Încărcările de petrol efectuate în iulie din porturile vestice, cum ar fi Primorsk şi Ust-Luga în Marea Baltică şi Novorossiisk în Marea Neagră, vor scădea la 1,9 milioane bpz luna aceasta, comparativ cu 2,3 milioane bpz în iunie şi 2,4 milioane bpz în mai.
Rusia exportă petrol şi produse prin Pacific şi o conductă directă către China, precum şi porturile sale europene. Planurile sale de export prin rutele de export estice nu sunt încă disponibile.
Trei surse familiarizate cu problema au declarat pentru Reuters că Rusia a instruit companiile petroliere să reducă planurile de aprovizionare pentru luna următoare.
Autorităţile sale energetice au avut o întâlnire cu managerii de top ai companiilor la începutul săptămânii trecute, cerându-le să depună mai multe eforturi pentru a garanta exporturi mai scăzute în august.
Exporturile totale de ţiţei şi produse ale Rusiei sunt estimate la până la 7 milioane bpz, dar datele au fost secrete de la începerea acţiunilor militare ale ţării în Ucraina, pe care Moscova le numesc operaţiune militară specială.
Înainte de anunţarea de către Rusia a planurilor de reducere a livrărilor în străinătate, OPEC+ gestiona doar producţia de petrol, nu exporturile.
Igor Sechin, şeful puternic al celui mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, a sugerat pentru prima dată necesitatea reducerii exporturilor, precum şi a producţiei, luna trecută.
Capacitatea de rafinare a petrolului offline a Rusiei este văzută în creştere cu 40% în august, faţă de iulie, ceea ce face ca lunile viitoare reducerile suplimentare ale exporturilor de petrol să fie şi mai dure pentru mulţi.
Dacă Rusia doreşte să reducă exporturile de petrol în august din iulie, companiile ar putea amâna unele lucrări planificate pentru lunile de toamnă, pentru a creşte consumul intern de petrol, sau pot reduce producţia de petrol, au spus traderii.