După o solicitare din iulie din partea Budapestei, Gazprom a început să intensifice livrările către Ungaria, adăugând livrărilor convenite anterior prin conducta Turkstream, care trece din Rusia până în Turcia pe sub Marea Neagră.
Acest lucru a sporit factura de gaz a Ungariei cu 740 de miliarde de forinți (1,78 miliarde de dolari). Creșterea facturilor de import a Ungariei a pus presiune pe deficitul comercial, într-un moment în care exporturile încetinesc din cauza încetinirii din zona euro, principalul său partener comercial.
Deficitul comercial al Ungariei a urcat semnificativ și din cauza creşterii costurilor cu energia, a sporirii vulnerabilităţii ţării şi a deprecierii forintului, care miercuri a atins un nivel record scăzut faţă de euro.
Ungaria se confruntă, de asemenea, cu un conflict cu Uniunea Europeană care a împiedicat accesul la finanțari de miliarde de euro.
În acest context, ministrul de Externe al Ungariei a făcut anunțul care vine ca o gură de oxigen pentru economia țării vecine.
Te-ar putea interesa și: Ungaria nu mai vrea scandal cu UE! Parlamentul de la Budapesta va adopta 17 măsuri anticorupție
Ungaria a convenit cu Gazprom să redirecţioneze livrările de gaze către Budapesta prin conducta TurkStream şi, de asemenea, părţile au finalizat condiţiile mecanismului de amânare a plăţilor, a anunţat, miercuri, ministrul de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.
După discuţii la Moscova cu Alexei Miller, şeful companiei ruse de stat Gazprom, Szijjarto a anunţat redirecţionarea livrărilor prin TurkStream, care aduce gaze în Ungaria via Serbia.
„Gazoductul TurkStream va juca un rol chiar mai important ca înainte în aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale şi de Sud-Est. Gazprom a confirmat angajamentele privind operarea pe termen lung a TurkStream, precum şi angajamentul pentru predictibilitatea pe termen lung a livrărilor de gaze către Ungaria”, susţine Szijjarto, într-un mesaj pe Facebook.
La începutul acestei luni, compania ungară de stat MVM a anunţat că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor pentru livrările de gaze care depăşesc un anumit plafon, permiţând Ungariei să plătească gazele pe o perioadă de trei ani dacă preţul creşte.
Ministrul de Externe al țării vecine a ținut să își liniștească cetățenii cu privire la consumul de gaze pe perioada iernii. Spre deosebire de țările europene, care se confruntă cu restricții severe în ceea ce privește consumul de energie și se văd nevoite să impună cetățenilor condiții reduse de confort, Ungaria va trece peste anotimpul rece fără nici o restricție la consumul de energie.
„Nu vor fi necesare restricţii în Ungaria privind consumul de gaze”, a dat asigurări ministrul de Externe al Ungariei.