- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

S-a terminat cu vacanțele low-cost din Croația! Cât de mult au crescut prețurile de la trecerea oficială la euro

16 Jan, 10:46 • Cornel Ghimeșan
„Era” în care Croația reprezenta o opțiune excelentă pentru o vacanță low-cost s-a cam încheiat. Odată cu intrarea în spațiul Schengen și trecerea la moneda euro, prețurile au explodat. Croații sunt nemulțumiți și la fel vor fi și turiștii care își doresc o vacanță acolo.
S-a terminat cu vacanțele low-cost din Croația! Cât de mult au crescut prețurile de la trecerea oficială la euro

Pentru mulți români Croația era destinația perfectă pentru vacanță, mai ales datorită prețurilor accesibile. Această „eră” s-a cam încheiat odată cu aderarea la zona Euro și introducerea noii monede oficiale. Prețurile au explodat, în principal din cauza comercianților care au profitat de această situație și au dublat prețurile, folosindu-se de scuza „rotunjirii” de la kuna la euro. Acest scenariu seamănă izbitor cu ceea ce s-a întâmplat în Italia.

Alte articole: Ești pasionat de pescuit? Trebuie să știi că ai nevoie de un permis. Află cum poți să faci rost de acest document în 2023

Executivul din Croația condus de Andrej Plenkovic consideră că situaţia este o adevărată ”înșelătorie”, mai ales în contextul în care țara se luptă deja cu inflația ridicată. Prin decizia Consiliului Afaceri Economice și Financiare din 12 iulie 2022, Rata de conversie a fost stabilită la 7,53450 kuna croată per euro , numai că:

„unii dintre actori se comportă în mod fraudulos, crescând prețurile și dăunând intereselor propriilor cetățeni și economiei”, a atacat prim-ministru croat, relateaza Il Messaggero citat de Rador.

Cum s-au modificat prețurile din Croația

Creșterea prețurilor este una evidentă, iar procentele sunt cu adevărat îngrijorătoare. Simpla analiză a modului în care a evoluat, de exemplu, prețul unei cești de cafea ne arată situația dramatică din Croația.

Să luăm drept exemplu un oraș precum Rijeka sau Zagreb, acolo prețul mediu al unei cești de cafea a trecut de la 1,73 euro (13 kuna) la 2 euro (15 kuna), cu o creștere de 16%. În Osijek, al patrulea oraș ca mărime din Croația, aceeaşi ceașcă de cafea costa înainte de trecerea la noua monedă 1,06 euro (8 kuna), în timp ce în 2023 ajuns la 1,2 euro (9 kuna, +13%) sau chiar 1,5 euro (11 kuna, +41%).

Scumpiri masive în Croația
Scumpiri masive în Croația

Aceeași tendință a putut fi observată și în cazul bunurilor de larg consum precum pâinea, grâul, laptele și carnea: la brutării s-a înregistrat o creștere între 15% și 30% a prețurilor la pâine și la produse de panificație, de 13% pentru produse precum carnea de pui și curcan, apă și ouă, în timp ce serviciile de restaurant au crescut până la 43%.

Cum vrea Guvernul din Croația să lupte cu această problemă?

Pe lângă impunerea de sancțiuni pentru practici comerciale neloiale și contravenții – care pot ajunge la 26.000 de euro – guvernul discută posibilitatea introducerii unei ”liste negre” a retailerilor și comercianților, care:

„face publice numele celor care lucrează  în detrimentul cetățenilor noștri, alimentând astfel inflația. Aceasta fiind una dintre preocupările majore pentru Zagreb, având în vedere  în special datele din noiembrie 2022. Dacă în zona euro rata anuală a inflației a scăzut cu jumătate de punct – de la 10,6% la 10,1% – în cazul Croației s-a întâmplat exact invers, verificându-se o nouă creștere până la 13,5% (+0,3 față de luna precedentă).”

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult