Preţurile pentru petrol au scăzut în decursul zilei de marţi cu peste 3%, până la cel mai redus nivel de la sfârşitul lunii iulie, deoarece au apărut îngrijorări legate de cerere din cauza datelor mixte din China şi a reducerii entuziasmului investitorilor faţă de posibile reduceri ale dobânzilor, transmite Reuters, potrivit informațiilor relatate de News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 3,53 dolari, sau cu 3,5%, la 82,23 dolari pe baril, la, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 2,88 dolari sau cu 3,6%, la 77,94 dolari pe baril.
Ambele contracte au atins cele mai reduse niveluri din 24 iulie, iar contractele futures pentru Brent au închis sub 84 de dolari pe baril pentru prima dată de la atacul islamiştilor Hamas, din 7 octombrie, asupra Israelului.
„Traderii vor rămâne în alertă maximă pentru semnele de apariţie a unui conflict mai larg în regiunea (Orientul Mijlociu) care ar putea întrerupe aprovizionarea, dar se pare că aceste temeri se diminuează”, a anunțat analistul OANDA Craig Erlam.
Din punct de vedere al situației legate de cerere, importurile de petrol ale Chinei au înregistrat în octombrie o creştere robustă atât de la an la an, cât şi de la o lună la lună, dar exporturile sale totale s-au contractat într-un ritm mai rapid decât se aştepta.
Citește și: Prețul petrolului ajunge la un prag record. Finalul de săptămână aduce o nouă scădere istorică
„Datele semnalează declinul continuu al perspectivelor economice chineze, determinat de deteriorarea cererii în cea mai mare destinaţie de export a ţării: Occidentul”, a declarat analistul City Index Fiona Cincotta.
Aşteptările privind reducerea cererii de ţiţei de către rafinăriile din China între noiembrie şi decembrie ar putea limita, de asemenea, cererea de petrol şi accentua scăderile preţurilor.
„Comercianții vor rămâne în alertă maximă pentru semnele de apariție a unui conflict mai larg în regiune, care ar putea perturba aprovizionarea, dar se pare că aceste temeri se diminuează”, a spus analistul OANDA, Craig Erlam, potrivit newsweek.ro.
O redresare a exporturilor de petrol de la Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a adăugat presiune asupra prețurilor petrolului, potrivit analistului UBS, Giovanni Staunovo.
„Exporturile de țiței OPEC au crescut cu aproximativ 1 milion de barili pe zi (bpd), de la nivelul minim din august, ca urmare a cererii interne mai scăzute sezonier, din Orientul Mijlociu. Se pare că este o ofertă prea mare pentru a fi absorbită de națiunile consumatoare de petrol”, a mai adăugat Staunovo.
Vezi și: Greva în Sănătate continuă! Angajații CAS fac proteste în toată țara!