- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Scandal în sistemul de învățământ din Kenya: Elevii sunt învățați la școală să decapiteze găini

11 Oct, 15:30 • Gabriela Andreescu
Un clip video viral care arată doi copii de școală primară din Kenya sacrificând o găină a provocat o serie de reacții cu privire la noul curriculum al țării africane, care pune mai mult accentul pe abilitățile practice ale elevilor.
Scandal în sistemul de învățământ din Kenya: Elevii sunt învățați la școală să decapiteze găini

Un clip video filmat în Kenya a stârnit o serie de reacții în mediul online. Elevii sunt învățați să decapiteze găini, sub atenta supraveghere și îndrumare a profesorului.

În timpul lecției în aer liber pentru elevii de 11 ani despre cum să sacrifice și să gătească o găină, un băiat este instruit de profesorul care filmează episodul cu telefonul mobil, îl felicită pe băiat că i-a tăiat capul corespunzător și apoi îl îndrumă pe altul, care ține corpul, să-l pună într-un cazan cu apă clocotită din apropiere. Dar, odată ce elevul aruncă găina în oală, aceasta bate din aripi și scapă. Clipul de 19 secunde se termină cu râsul profesorului în timp ce animalul fără cap continuă să alerge fugărit de elevii care țipă și se năpustesc după el.

Videoclipul a stârnit revoltă pe rețelele de socializare din partea mai multor persoane preocupate de siguranța copiilor. În zona rurală din Kenya, însă, scenele cu găini tăiate sunt comune.

Te-ar putea interesa și: Vânătoare de cocoși de munte permisă după 10 ani! Activiștii de mediu cer demisia lui Tanczos Barna

De când au început școala primară, elevii respectivi au experimentat un nou curriculum bazat pe proiecte practice – de la fabricarea de sperietori de ciori până la vânzarea mărfurilor în piețe. Susținătorii curriculum-ului bazat pe competențe îi văd mai mult ca niște pionieri, spunând că este o îmbunătățire a vechiului sistem bazat pe teorie și examene, deoarece îi pregătește mai bine pentru viață și pentru a găsi locuri de muncă în secolul 21, informează BBC.

Inițiatorii acestei noi forme de învățământ susțin că, mulțumită unei evaluări continue, șansele să trișeze la examene vor scădea simțitor.

Decapitarea găinilor, parte din lecțiile elevilor din Kenya
Decapitarea găinilor, parte din lecțiile elevilor din Kenya

Dar unii părinți sunt nemulțumiți de noul curriculum, deoarece școlile se așteaptă ca aceștia să contribuie cu materiale și bani pentru articole – cum ar fi găini – necesare pentru practică. Jemimah Gitari, profesor de științe de la școala primară Kangundo din estul Kenyei, spune că cei din gospodăriile mai puțin înstărite sunt uneori forțați să-i privească pe alții în timp ce își susțin practica.

„Școala mea este într-un sat în care unele familii nu își pot permite nici măcar o masă din cauza prețului în creștere al alimentelor, așa că nu le-am putut cere carne”, a spus Jemimah Gitari.

Dar acesta nu este singura problemă din cadrul scandalului cu lecția de gastronomie. O serie de fotografii au apărut pe rețelele de socializare în care profesorii se ospătau cu fripturi într-o sală de cadre.

Citește și: Românii care cresc porci și păsări vor fi sprijiniți de Guvern. Statul a pregătit ajutoare de peste 129 de milioane de lei

Un deputat din vestul Keniei, Didmus Barasa, i-a acuzat pe profesori că s-au ospătat cu mâncarea plătită de părinți. „Acum nu mai sunt găini în gospodării”, a spus el, fapt care a înfuriat sindicatul profesorilor.

Dezbaterea aprinsă despre găinile gătite a ajuns chiar și la urechile noului președinte ales al Kenyei, William Ruto, care de atunci a înființat un grup operativ format din 49 de membri pentru a evalua noul curriculum, care a fost un proiect de companie al predecesorului său, Uhuru Kenyatta.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...