În timpul lecției în aer liber pentru elevii de 11 ani despre cum să sacrifice și să gătească o găină, un băiat este instruit de profesorul care filmează episodul cu telefonul mobil, îl felicită pe băiat că i-a tăiat capul corespunzător și apoi îl îndrumă pe altul, care ține corpul, să-l pună într-un cazan cu apă clocotită din apropiere. Dar, odată ce elevul aruncă găina în oală, aceasta bate din aripi și scapă. Clipul de 19 secunde se termină cu râsul profesorului în timp ce animalul fără cap continuă să alerge fugărit de elevii care țipă și se năpustesc după el.
Videoclipul a stârnit revoltă pe rețelele de socializare din partea mai multor persoane preocupate de siguranța copiilor. În zona rurală din Kenya, însă, scenele cu găini tăiate sunt comune.
Te-ar putea interesa și: Vânătoare de cocoși de munte permisă după 10 ani! Activiștii de mediu cer demisia lui Tanczos Barna
De când au început școala primară, elevii respectivi au experimentat un nou curriculum bazat pe proiecte practice – de la fabricarea de sperietori de ciori până la vânzarea mărfurilor în piețe. Susținătorii curriculum-ului bazat pe competențe îi văd mai mult ca niște pionieri, spunând că este o îmbunătățire a vechiului sistem bazat pe teorie și examene, deoarece îi pregătește mai bine pentru viață și pentru a găsi locuri de muncă în secolul 21, informează BBC.
Inițiatorii acestei noi forme de învățământ susțin că, mulțumită unei evaluări continue, șansele să trișeze la examene vor scădea simțitor.
Dar unii părinți sunt nemulțumiți de noul curriculum, deoarece școlile se așteaptă ca aceștia să contribuie cu materiale și bani pentru articole – cum ar fi găini – necesare pentru practică. Jemimah Gitari, profesor de științe de la școala primară Kangundo din estul Kenyei, spune că cei din gospodăriile mai puțin înstărite sunt uneori forțați să-i privească pe alții în timp ce își susțin practica.
„Școala mea este într-un sat în care unele familii nu își pot permite nici măcar o masă din cauza prețului în creștere al alimentelor, așa că nu le-am putut cere carne”, a spus Jemimah Gitari.
Dar acesta nu este singura problemă din cadrul scandalului cu lecția de gastronomie. O serie de fotografii au apărut pe rețelele de socializare în care profesorii se ospătau cu fripturi într-o sală de cadre.
Un deputat din vestul Keniei, Didmus Barasa, i-a acuzat pe profesori că s-au ospătat cu mâncarea plătită de părinți. „Acum nu mai sunt găini în gospodării”, a spus el, fapt care a înfuriat sindicatul profesorilor.
Dezbaterea aprinsă despre găinile gătite a ajuns chiar și la urechile noului președinte ales al Kenyei, William Ruto, care de atunci a înființat un grup operativ format din 49 de membri pentru a evalua noul curriculum, care a fost un proiect de companie al predecesorului său, Uhuru Kenyatta.