- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Schengen bate la ușă! România și Bulgaria, concluzii despre aderarea deplină, după reuniunea JAI!

10 Oct, 23:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Miniștrii de Interne din UE au discutat despre consolidarea Schengen și necesitatea unei noi decizii pentru aderarea deplină a României și Bulgariei. S-au concentrat pe întărirea frontierelor externe și îmbunătățirea cooperării cu țările terțe.
Schengen bate la ușă! România și Bulgaria, concluzii despre aderarea deplină, după reuniunea JAI!

Miniștrii de Interne din UE au discutat despre consolidarea spațiului Schengen și necesitatea unei noi decizii a Consiliului pentru aderarea deplină a României și Bulgariei, inclusiv pentru granițele terestre.

Dezbaterile s-au axat pe întărirea frontierelor externe ale UE, îmbunătățirea controalelor la frontieră și cooperarea cu țările terțe, conform comunicatului emis după reuniunea Consiliului JAI, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Austria blochează din nou România. Gerhard Karner declară că nu suntem încă pregătiți pentru Schengen!

foto: Schengen

Schengen bate la ușă! România și Bulgaria, concluzii despre aderarea completă, după reuniunea JAI!

Potrivit ministrului maghiar al Afacerilor Interne, Sándor Pintér, „întărirea securității frontierelor noastre externe este de o importanță capitală pentru președinția maghiară”.

„Rămânem angajați să asigurăm cât mai curând posibil aderarea deplină la Schengen a Bulgariei și României”, transmite acesta.

La ședința JAI, președinția maghiară a prezentat raportul privind implementarea acquis-ului Schengen de către Bulgaria și România. Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime până la 30 decembrie 2023, însă pentru frontierele terestre interne va fi necesară o nouă decizie. Bulgaria și România au detaliat măsurile luate pentru protejarea frontierelor externe și combaterea migrației ilegale, în urma deciziei Consiliului din decembrie.

„Multe delegații au evidențiat importanța furnizării de resurse adecvate pentru protecția frontierelor externe și a asigurării utilizării minuțioase a sistemelor de informații ale UE. De asemenea, miniștrii au subliniat rolul Frontex în sprijinirea statelor membre și a țărilor terțe cu care a semnat acorduri”, a mai transmis ministrul maghiar de interne.

Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că nu este încă momentul pentru admiterea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen, dar există un „optimism prudent”. Declarația sa a fost făcută înaintea Consiliului JAI, pe fondul speculațiilor că Austria ar putea ridica veto-ul împotriva României după alegerile parlamentare din această țară.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, citat de Kurier.

Austria continuă să blocheze aderarea completă a României și Bulgariei la Schengen, menținând controalele la frontierele terestre, deși cele aeriene și maritime au fost eliminate în martie. Comisara UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, își dorește ca aceste controale să fie ridicate înainte de finalul mandatului său.

O nouă reuniune JAI este programată pentru luna decembrie.

Te-ar mai putea interesa și: Ziua Z pentru aderarea la Schengen. Consiliul JAI decide azi dacă România îndeplinește condițiile