- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Schengen doar pe hârtie. Românii, controlați la sânge când ajung la Paris, acuză europarlamentarul Vlad Gheorghe

04 Apr, 22:48 • Adrian Popovici
Deși România a intrat în Schengen cu aeroporturile și porturile, documentele românilor sunt încă verificate atunci când ajung în țările din vestul Europei.
Schengen doar pe hârtie. Românii, controlați la sânge când ajung la Paris, acuză europarlamentarul Vlad Gheorghe

Deși România a intrat parțial în Schengen, concetățenii noștri continuă să se confrunte cu probleme și chiar discriminări atunci când ajung în unele porturi și aeroporturi din spațiul de liberă circulație. După cum arată europarlamentarul Vlad Gheorghe în mai multe postări pe Facebook, în unele țări românii sunt umiliți la cozi, chiar dacă legislația europeană ar trebui să îi protejeze.

Conform europarlamentarului, românii continuă să fie supuși controalelor la aeroporturile din Europa, chiar și după aderarea României la spațiul Schengen. Această discriminare persistă, deși țara noastră face parte din spațiul unic de circulație european pe cale aeriană și maritimă începând cu 31 martie.

Autoritățile naționale din alte state membre efectuează controale documentare asupra pasagerilor români la aterizare, în mod organizat și sistematic, nu doar prin sondaj sau aleatoriu. Această practică este considerată un abuz și este inacceptabilă. Europarlamentarul mai adaugă că din cauza acestei încălcări a regulilor din Schengen a depus plângeri oficiale către Comisia Europeană și aeroporturile din statele respective, iar exemple de astfel de controale abuzive au fost observate la aeroporturile din Paris, Amsterdam și Munchen.

„Românii, controlați în continuare pe aeroporturile Europei! Discriminarea continuă, chiar dacă România este în Schengen. Voi transmite plângeri oficiale Comisiei Europene și aeroporturilor din statele membre unde românilor încă li se controlează pașapoartele, deși din 31 martie țara noastră este parte din spațiul unic de circulație european pe cale aeriană și maritimă.

Este un abuz clar din partea autorităților naționale respective, nu se poate să fie controale prin sondaj fix la avioanele românești, iar control prin sondaj nu înseamnă că verifici toate documentele pentru fiecare dintre cei care călătoresc dinspre România”, explică Vlad Gheorghe.

Citește și: Adina Vălean, despre aderarea completă a României la Schengen: „Se poate să intrăm anul acesta, se poate să mai aşteptăm foarte multă vreme”

Ce spune MAE despre modul în care sunt tratați românii în Schengen?

Momentan, Consulatul României din Paris solicită autorităților franceze să ofere explicații în legătură cu tratamentul umilitor la care sunt supuși românii în aeroporturile din sptațiul Schengen, conform anunțului făcut de Ministerul de Externe.

Ministerul de Externe subliniază că misiunile diplomatice și consulare ale României în celelalte state membre ale Spațiului Schengen monitorizează în mod activ această situație și sunt pregătite să ofere asistență consulară în cazul necesității.

„Am depus această plângere formală la Comisia Europeană pentru că, comisia are atributul, dar și datoria de a verifica cum regulile Schengen sunt puse în aplicare. Și, atenție, Comisia poate să dea și amenzi celor care nu respectă regulile Schengen. Ori, în opinia mea, cât timp sunt targetate doar avioanele care vin din România și avem mesaje de la români care au văzut și controale în ceea ce privește avioanele care vin de la Sofia, deci, cât timp sunt organizate controale numai la pentru aceste două țări, avem o problemă.

Înseamnă că unele dintre țările din Schengen nu au înțeles că noi suntem în continuare cetățeni egali cu ai lor și mai mult, în sfârșit am intrat măcar în acest Schengen aerian, iar comisia are obligația să intervină și să repare lucrurile și, la fel, să obțină amenzi de la aceste țări, dacă este cazul”, a declarat pentru Antena 3 CNN europarlamentarul.

Citește și: Viktor Orban, vizită surpriză în România. Premierul Ungariei va discuta cu Ciolacu despre aderarea completă a țării noastre în Schengen

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...