Franța va reintroduce, începând cu 1 noiembrie, controale stricte la granițele sale cu șase țări vecine din spațiul Schengen: Belgia, Germania, Italia, Luxemburg, Spania și Elveția, pentru o perioadă de cel puțin șase luni, potrivit newsweek.ro.
Această decizie vine pe fondul preocupărilor tot mai mari legate de migrația necontrolată și riscurile teroriste, fiind cea mai recentă măsură de acest tip după ce Germania a impus controale similare la frontieră în septembrie. Franța a notificat Comisia Europeană cu privire la această măsură, motivând-o prin „amenințările grave la adresa ordinii publice și securității interne”, invocând rețelele criminale care facilitează migrația ilegală și contrabanda, dar și pericolul infiltrării extremiștilor în fluxurile de migranți.
Te-ar mai putea interesa și: România, față în față cu aderarea la Schengen. Nicolae Ciucă: „Este vorba de o decizie politică”
foto: Schengen
Aceste controale se vor aplica călătorilor care intră în Franța pe rute terestre, maritime și aeriene din cele șase țări, iar autoritățile au subliniat că măsurile pot fi prelungite dacă amenințările persistă. Reintroducerea controalelor nu va afecta drepturile cetățenilor europeni de a călători, dar cei care intră în Franța din statele vizate ar putea întâmpina întârzieri și cozi la punctele de trecere a frontierei. Este pentru prima dată când Franța recurge la astfel de măsuri de la pandemia de COVID-19, iar autoritățile vor putea respinge la frontieră persoanele suspectate de activități criminale sau migranți neautorizați.
Conform Codului frontierelor Schengen, statele membre pot reinstaura temporar controalele la granițele interne în situații excepționale, când consideră că există o amenințare gravă la adresa securității naționale. Astfel de controale pot dura, inițial, până la șase luni, dar pot fi prelungite dacă se consideră necesar.
Reintroducerea controalelor la frontieră de către Franța vine la câteva săptămâni după ce Germania a impus măsuri similare, ca răspuns la amenințările extremiste și la preocupările legate de migrația ilegală. Ministrul de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că această măsură este necesară pentru „oprirea criminalilor și identificarea islamiștilor într-un stadiu incipient”, iar datele publicate de guvernul german arată că, în primele cinci zile după reintroducerea controalelor, poliția federală a detectat aproape 900 de intrări neautorizate, dintre care 640 de persoane au fost returnate, 17 extremiști au fost identificați și 114 mandate de arestare au fost executate.
Pe fondul acestor controale sporite, Uniunea Europeană a suspendat pe termen nelimitat introducerea Sistemului de Intrare/Ieșire (EES), o schemă care avea ca scop monitorizarea intrărilor și ieșirilor cetățenilor din afara UE prin teste biometrice. Sistemul, care trebuia să înlocuiască ștampilarea manuală a pașapoartelor cu scanări faciale și amprentare digitală, a fost amânat din cauza dificultăților de implementare din Franța, Germania și Olanda. Acesta este al treilea eșec consecutiv al implementării EES, iar de data aceasta nu a fost anunțată nicio dată pentru relansarea proiectului. Suspendarea acestei scheme a salvat temporar turiștii din afara UE, inclusiv britanicii, de potențialul haos din aeroporturi și punctele de control la frontieră.
Prin reintroducerea acestor măsuri de control la granițe, atât Franța, cât și Germania răspund unor provocări complexe care combină preocupări de securitate cu gestionarea migrației ilegale. În contextul unor atacuri teroriste recente și a unor rețele de crimă organizată care facilitează traficul de persoane, aceste controale sunt văzute ca o soluție necesară, însă criticii avertizează că ele subminează însăși esența spațiului Schengen, care garantează libertatea de circulație în interiorul Europei.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu anunță decizia majoră cu privire la Schengen. „Aproape cu o certitudine de 100% România”