Odiseea României pentru aderarea completă la spațiul Schengen continuă, deși Austria pare să fi renunțat la opoziția sa. Potrivit Financial Times, Austria ar putea anunța oficial ridicarea veto-ului la o reuniune ministerială din Budapesta, pe 22 noiembrie. Decizia formală ar urma să fie luată în cadrul Consiliului JAI din 12 decembrie 2024, ceea ce ar putea deschide calea aderării depline a României și Bulgariei la Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
foto: Schengen
Ministrul austriac de Externe a recunoscut că măsurile luate de România și Bulgaria pentru a controla fluxurile de migranți au dus la o scădere vizibilă a cererilor de azil în Austria. Totuși, oficialii austrieci spun că procesul nu este complet, chiar dacă „suntem pe drumul cel bun”.
„Sper să se întâmple asta. E ambiția mea să avem scopul atins anul acesta”, a afirmat comisarul european Ylva Johansson.
Deși veto-ul austriac este pe cale să fie ridicat, un alt obstacol ar putea apărea din partea Olandei. Recent, această țară a trecut prin schimbări politice majore. La putere a ajuns Partidul pentru Libertate, condus de Geert Wilders, o formațiune cu o ideologie de extremă dreapta. În acest context, Parlamentul olandez a anunțat că va dezbate din nou dosarul Schengen, ceea ce ar putea duce la o revizuire a sprijinului acordat anterior aderării României.
Anterior, Olanda s-a alăturat Austriei în a bloca aderarea, dar în final își exprimase acordul. Acum însă, schimbările politice din Haga pot complica drumul spre Schengen al României și Bulgariei, chiar dacă Austria nu mai este un impediment.
Declarațiile liderilor politici români cu privire la momentul aderării generează confuzie. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România ar putea intra în Schengen la 1 ianuarie 2025, dar această afirmație a fost contrazisă de Nicolae Ciucă, președintele PNL. Ciucă a spus că la ultima discuție cu cancelarul austriac Karl Nehammer nu s-a stabilit un termen clar pentru aderare. Mai mult, acesta a sugerat că România nu este încă pregătită din punct de vedere tehnic.
„Eu ce am reuşit să vorbesc cu cancelarul Nehammer este acordul politic. Domnul Ciolacu, când vine… ştiţi unde este absolut regretabil? Noi nu trebuie să ajungem să ne lăudăm cu munca altora. Încă o dată vă spun: am fost primul şi singurul politician român primit de cancelarul Nehammer la Viena”, a declarat Nicolae Ciucă, marţi seară, la Digi 24.
Deși veto-ul Austriei pare să fie eliminat, schimbările politice din Olanda și lipsa unui consens intern clar lasă viitorul României în Schengen incert.
Te-ar mai putea interesa și: România, un pas mai aproape de Schengen! Întâlnire la Viena pentru aderarea la spațiul european