- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Schimbare istorică în demografia lumii. India a depăşit China la numărul de locuitori

16 Aug, 15:50 • Russo George
Cea mai mare parte a lumii a crescut cu China deţinând titlul de cea mai populată ţară din lume, dar zeci de ani de politici restrictive care limitează familiile la un copil au încetinit dramatic rata natalităţii în China, permiţând astfel ca India să o prindă din urmă.
Schimbare istorică în demografia lumii. India a depăşit China la numărul de locuitori

În urmă cu câţiva ani, prim-ministrul Narendra Modi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la „explozia populaţiei” din India şi a laudat familiile care au analizat cu atenţie impactul demografiei asupra naţiunii.

„În India secolului 21, capacitatea de a împlini visele începe cu o persoană, începe cu o familie. Dacă populaţia nu este educată, nu este sănătoasă, atunci nici căminul, nici ţara nu pot fi fericite”, a spus Modi.

CNN a analizat datele privind perspectivele populaţiei mondiale ale ONU şi a vorbit cu experţi privind schimbările demografice din India.

În anii 1960, când bunicii de astăzi aveau copii, rata fertilităţii Indiei era de 6, aproximativ aceeaşi rată ca în unele ţări africane acum.

Dar, potrivit guvernului, rata totală de fertilitate a Indiei a scăzut la 2,0 în ultima perioadă de evaluare la nivel naţional din 2019 până în 2021, fiind în scădere de la 3,4 din 1992 până în 1993.

„Când rata fertilităţii scade, populaţia continuă să crească timp de câteva decenii. Şi asta se datorează faptului că cohortele mai tinere şi mari cresc încă până la acea vârstă când devin părinţi”, a declarat Frank Swiaczny, cercetător principal la Institutul Federal de Cercetare a Populaţiei.

Dar populaţia Indiei va continua să crească lent din cauza numărului considerabil de femei care intră în anii lor de reproducere.

Citeşte şi: China ar putea deveni principalul exportator de automobile din lume până la sfârșitul anului 2023. Înainte de pandemie, China ocupa locul 4, după Japonia, Coreea de Sud și Germania

„Ceea ce ne-a surprins cu adevărat este că cea mai mare rată de fertilitate din India – 3,0 în Bihar – nu este chiar atât de mare”, a spus Barbara Seligman, director de strategie şi creştere şi vicepreşedinte senior la PRB, un grup nonprofit care se concentrează pe date demografice şi cercetarea populatiei.

„Toate statele, cu excepţia celor cinci – Bihar, Meghalaya, Uttar Pradesh, Jharkhand, Manipur – sunt la acest nivel şi, în special, toate sunt în nord.

Conform clasificării ONU, India este acum o „societate îmbătrânită”, ceea ce înseamnă că 7% din populaţia sa are 65 de ani sau mai mult. În unele state, de exemplu în Kerala din sudul Indiei, populaţia de peste 65 de ani s-a dublat în ultimii 30 de ani şi este acum la 12%.

„Vom vedea tot mai multe state în următorii 30 de ani îmbătrânind aşa cum este Kerala acum”, a spus Seligman.

Este posibil ca India să fi depăşit China în ceea ce priveşte populaţia totală, dar datele ONU arată, de asemenea, că rata sa de creştere a încetinit.

Între 1971 şi 1981, populaţia Indiei a crescut în medie cu 2,2% în fiecare an. Până în 2001 până în 2011, aceasta a scăzut la 1,5% şi este chiar mai mică acum. Conform previziunilor ONU, populaţia Indiei este de aşteptat să atingă un vârf de aproximativ 1,7 miliarde de oameni în 2064.

În prezent, peste 40% dintre rezidenţii ţării au mai puţin de 25 de ani, iar vârsta medie estimată în 2023 este de 28 de ani – cu aproape un deceniu mai tânăr decât a Chinei – conform datelor ONU.

În 2021, populaţia de vârstă activă a Indiei era de peste 900 de milioane şi se preconizează că va atinge 1 miliard în următorul deceniu, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

India poate avea cea mai mare parte din populaţia de astăzi în vârstă de muncă, dar experţii spun că naţiunea are nevoie de politici puternice pentru a-şi valorifica tineretul.

India trebuie să trateze serios decalajul

Poonam Muttreja, directorul executiv al Fundaţiei pentru Populaţie din India, a declarat că abordarea decalajului este „imperativă pentru ca India să progreseze în a-şi îndeplini aspiraţiile de a fi o ţară dezvoltată”.

Deşi rămâne una dintre cele mai sărace ţări din lume pe cap de locuitor, India urcă în clasamentul economic global – economia sa de aproape 3,5 trilioane de dolari este acum a cincea ca mărime din lume şi printre cele cu cea mai rapidă creştere.

În 2023, Banca Mondială se aşteaptă ca India să depăşească toate celelalte economii majore, cu o creştere de 6,6%,  comparativ cu 4,3% pentru China şi doar 0,5% pentru Statele Unite, în timp ce, în anumite previziuni, se aştepta să ocupe locul 3 în 2023.

În următorii 10 ani  ar putea deveni  a treia mare putere economică cu un PIB de 10 trilioane de dolari până în 2035.

Sărăcia rămâne o realitate zilnică pentru milioane de indieni, iar experţii spun că, deşi ţara are o populaţie mare de tineri pregătiţi şi dispuşi să muncească, comparativ cu alte ţări, cifrele arată că nu există suficiente locuri de muncă pentru ei.

Problema este mai gravă în regiunile dezavantajate economic din nord, care se bazează în mare măsură pe agricultură. Uttar Pradesh, de exemplu, găzduieşte 17% din populaţia Indiei, dar are doar 9% din locurile de muncă din domeniul industrial.

Sabina Dewan, cercetător senior în vizită la Centrul de Cercetare a Politicii, spune că creşterea populaţiei poate fi o „forţă productivă extraordinară pentru economie”, dar creşterea economică „se bazează pe furnizarea de locuri de muncă de bună calitate, productive şi bine remunerate”.

Şi asta începe cu a investi mai mult în educaţie dincolo de şcoala primară, în special pentru femei.

„Trebuie să ne consolidăm sistemul de şcoală secundară, să îl facem mai sigur şi mai aproape de locul în care sunt fetele, deoarece mulţi părinţi nu îşi trimit fiicele la şcolile secundare, care sunt departe, din cauza problemelor de securitate”, a spus Muttreja.

Odată ce părăsesc şcoala, nivelul de participare a femeilor la forţa de muncă, estimarea forţei de muncă active şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a fost de doar 19% în 2021, arată datele Băncii Mondiale.

Dewan de la Centrul de Cercetare a Politicii a spus că dacă India nu obţine echilibrul corect, riscă să irosească avantajul considerabil de a fi cea mai populată ţară din lume, cu cea mai mare cotă din lume din capitalul uman.

„Furnizarea educaţiei şi a locurilor de muncă suficiente de bună calitate este uriaşă”, a spus ea.

„Dacă nu creăm suficiente locuri de muncă bune, irosim potenţialul extraordinar al lucrătorilor noştri. Şi am putea să ne uităm la o populaţie de tineri care are aspiraţii mai mari decât oricând, dar puţine oportunităţi de generare de venituri.

Citeşte şi: Răsturnare de situație în procesul penal al lui Donald Trump din Georgia! Dacă va fi condamnat ar putea deveni primul președinte american care se grațiază singur

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile