Într-un sondaj online recent, opoziția față de adoptarea monedei euro în Bulgaria este majoritară, cu aproape 73% dintre respondenți respingând termenul propus pentru trecerea la euro, 1 ianuarie 2026. În plus, 47% dintre participanți consideră că leva nu ar trebui înlocuită niciodată cu moneda unică europeană. Deși Bulgaria este angajată oficial în procesul de aderare la zona euro, cu planuri pentru adoptarea euro în 2026, susținerea pentru această schimbare rămâne scăzută, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: A crescut venitul minim de incluziune. Câţi bani vor primi pe card românii care încasează ajutorul social
Rezultatele sondajului realizat de Tavex arată că doar 24% dintre respondenți sunt de acord cu înlocuirea leului bulgăresc cu euro la data propusă. Majoritatea, respectiv 73%, sunt împotriva acestui plan, iar o parte dintre aceștia susțin o amânare a aderării, în timp ce o proporție semnificativă consideră că Bulgaria nu ar trebui să adopte moneda euro niciodată. În ceea ce privește termenul, opiniile sunt împărțite: 21% dintre bulgari doresc adoptarea euro „cât mai curând posibil”, 29% consideră că ar trebui să aibă loc după ce Bulgaria atinge un nivel mediu de venit comparabil cu cel din UE, iar 47% sunt complet împotrivă, indiferent de termen.
Diferențele față de sondajele naționale oficiale sunt semnificative. De exemplu, un sondaj realizat în ianuarie de agenția Measure arăta că 39% dintre bulgari erau „în principiu pentru” adoptarea euro, în timp ce 57% erau „în principiu împotrivă”. Chiar și în acel sondaj, opoziția față de euro era majoritară, iar susținerea pentru euro scăzuse, pe fondul unui context economic instabil, marcat de temeri privind inflația și pierderea controlului asupra politicii monetare.
În prezent, sondajul realizat de Tavex vine într-un context economic global incert, marcat de temeri legate de un posibil război comercial între marile economii, deprecierea dolarului american și instabilitatea piețelor financiare. Mulți dintre respondenți sunt îngrijorați că aderarea la zona euro ar putea limita capacitatea guvernului bulgar de a reacționa la șocuri economice externe, mai ales dacă moneda națională ar fi înlocuită cu una pe care Bulgaria nu o controlează direct.
Te-ar mai putea interesa și: Cum a reacționat George Simion când a fost întrebat de banii pentru campanie: „Mă încurcați! Mă confundați!”