- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Schimbări majore pe piața locurilor de muncă! Nici IT-ul nu mai este ce a fost. Ce caută, de fapt, angajatorii

08 Apr, 14:30 • Cornel Ghimeșan
În România, sectorul IT era cel mai căutat în ceea ce privește locurile de muncă. Acest lucru se datora salariilor atractive, dar și beneficiilor în plus. Totuși, anul 2024 a schimbat paradigma în ceea ce privește așteptările din acest domeniu.
Schimbări majore pe piața locurilor de muncă! Nici IT-ul nu mai este ce a fost. Ce caută, de fapt, angajatorii

Schimbări majore pe piața locurilor de muncă! Recrutarea în domeniul IT local pare să fie într-un impas la începutul acestui an și perspectivele de revenire la nivelurile înregistrate în anii precedenți până la finalul anului 2024 sunt slabe.

Citește și: Preparatul din România care a cucerit întreaga lume. Se vinde în peste 20 de țări inclusiv Vietnam, Brazilia, China sau Canada.

Mai mult, se observă o schimbare în comportamentul companiilor din acest sector, care acordă acum o atenție sporită stabilității candidaților în pozițiile lor anterioare, conform declarațiilor Elenei Baron, partener managing în cadrul Freelancer IT, o firmă specializată în recrutarea în domeniul IT.

„Cred că această stagnare vine şi odată cu concedierile care au existat şi mai există în alte ţări, inclusiv în Europa, în America, dar vine din mai multe direcţii. Costurile de la noi au crescut destul de mult. Înainte de pandemie, companiile din alte ţări aveau cumva nişte beneficii în a veni în România şi a-şi deschide o filială tehnică pentru că piaţa noastră are nişte oameni foarte buni, tehnici, dar şi pentru că aveau şi nişte facilităţi fiscale, iar acum sunt mai mulţi factori cumulaţi care duc la această stagnare. Într-adevăr, era o dinamică foarte mare, erau foarte multe poziţii, cel puţin în zona de recrutare tehnică erau poate de zece ori mai multe poziţii tehnice decât specialişti. Ne obişnuisem ca toate lucrurile să fie într-o notă înfloritoare şi foarte optimistă”, a spus ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Elena Baron afirmă că acum doi ani, compania sa primea sute de poziții vacante din partea diferitelor organizații, iar acestea erau extrem de interesate să recruteze profesioniști foarte talentați.

„Veneau foarte multe proiecte şi aveam chiar nişte sute de poziţii care erau cumva în aşteptare, era clar că nu puteam să le facem faţă. În acest moment cred că avem în jur de 50-60 de poziţii active pe care reuşim să mergem mai departe. Încă mai sunt, dar faţă de anii trecuţi este o diferenţă foarte mare“, a detaliat ea.

Schimbări majore pe piața de muncă! Nici IT-ul nu mai este ce a fost. Ce caută, de fapt, angajatorii

Schimbări majore pe piața locurilor de muncă!

De asemenea, în anii precedenți, companiile manifestau o deschidere considerabilă în ceea ce privește recrutarea, creșterea și formarea angajaților lor. În prezent, însă, angajatorii pun mai mult accent pe stabilitatea evidențiată în CV-urile pe care le examinează.

„Acum cred că companiile sunt foarte atente în a vedea o stabilitate a oamenilor. Adică, spre exemplu, în momentul în care avem un CV cu zece joburi schimbate la fiecare an, nu mai este de actualitate pentru majoritatea companiilor, asta adică nici nu o să mă uit peste el. Companiile îşi doresc stabilitate, îşi doresc oameni foarte buni, tehnici, îşi doresc ca poziţiile puţine pe care le au să fie acoperite cu o calitate a oamenilor foarte bună.“

Referitor la salariile din sectorul IT, Elena Baron menționează că acestea rămân competitive, însă nu se mai înregistrează creșteri atât de semnificative cum și-ar dori profesioniștii din acest domeniu.

„Companiile nu pot să mai vină cu oferte imbatabile sau atât de mari precum sunt aşteptările persoanelor din această industrie. Acum, aşteptările sunt de 4.000 – 6.000 de euro net pe contract individual de muncă,, aşteptări care sunt extrem de mari pentru piaţa noastră. O plajă salarială corectă pentru nişte oameni seniori este undeva între 3.000 – 4.000 euro net. Aici vorbim de oameni cu plus patru, cinci ani experienţă”, a concluzionat Elena Baron.

Citește și: Marcel Ciolacu promite deduceri la impozitul pe venituri pe model vestic: „Trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm”

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...