- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Se anunţă criză în toate bucătăriile lumii. India interzice exportul de ceapă până în martie 2024

11 Dec, 20:34 • Dobran Viorel
În octombrie, guvernul central a decis să intensifice vânzarea stocului de ceapă tampon la o rată subvenționată de 25 rupii per kg pe piețele de vânzare cu amănuntul pentru a susține consumul.
Se anunţă criză în toate bucătăriile lumii. India interzice exportul de ceapă până în martie 2024

„Politica privind exporturile de ceapă este modificată de la liber la interzis, până la 31 martie 2024”, a comunicat Direcția Generală Comerț Exterior (DGFT), din cadrul guvernului indian, transmite lantulalimentar.ro.

Autoritățile au explicat că au luat această decizie pentru a asigura o disponibilitate sporită pe plan intern, precum și pentru a menține prețurile sub control.

Leguma este vândută, în prezent, în New Delhi, cu 70-80 Rs per kilogram ( 1 euro = 88,9 rupii ). DGFT a precizat că exporturile de ceapă din India vor fi totuși acceptate în baza permisiunii acordate de guvern altor țări, dacă acestea vor formula o cerere în acest sens. Cei mai mari clienți ai cepei produse în India sunt: Bangladesh, Malaezia și Emiratele Arabe Unite.

DGFT a mai comunicat că volumele a căror încărcare a început înainte de această notificare pot fi exportate.

Ceapă siberiană și un soi de salată, cultivate de românii deportaţi în Siberia, păstrate la Banca de Gene. Costel Vînătoru: „Nu am mai întâlnit până acum acest gust”

Exporturile sunt permise și dacă „loturi de ceapă au fost predate în vamă înainte de această notificare și sunt înregistrate în sistemul acestora/ în cazul în care lotul de ceapă a intrat în stația vamală pentru export înainte de această notificare și este înregistrat în sistemele electronice ale custodelui în cauză al stației vamale cu dovezi verificabile ale ștampilării datei și orei, înainte de 8 decembrie”.

Pentru a ține sub control prețurile cepei, Guvernul de la New Delhi a mai luat în trecut mai multe măsuri, inclusiv impunerea unui preț minim de export (MEP) de 800 USD pe tonă la exporturile de ceapă din 28 octombrie până pe 31 decembrie anul acesta.

În octombrie, guvernul central a decis să intensifice vânzarea stocului la o rată subvenționată de 25 rupii per kg pe piețele de vânzare cu amănuntul pentru a susține consumul.

India interzice exportul de ceapă până în martie 2024

Cu ce preț vor cumpăra românii ceapa. Petre Daea: „Le-am spus producătorilor că nu e în regulă”

În afară de aceasta, guvernul a impus și o taxă la export de 40% la ceapă până la 31 decembrie, pentru volumele deja contractate.

Potrivit datelor WPI ( Whole Price Index ), publicate pe 14 noiembrie, în timp ce indexul prețurilor la mai multe specii de legume și cartofi a scăzut cu 21,04 % și respectiv 29,27 %, rata anuală de creștere a prețurilor la ceapă a continuat să se mențină ridicată, la 62,60%, în octombrie 2023.

India este al doilea producător la nivel mondial, după China. Producția anuală se ridică la 25.000.000 de tone.

Filipine va importa ceapă pentru a evita o situaţie în care aceasta este mai scumpă decât carnea

Autorităţile din Filipine intenţionează să importe zeci de tone pentru a evita o altă „creştere absurdă” a preţurilor, cum s-a întâmplat deja la începutul anului când ceapa a fost mai scumpă decât carnea de pui şi cea de vită, transmite Bloomberg.

Un comunicat emis vineri de un departament din Ministerul Agriculturii de la Manila arată că vor fi emise autorizaţii de import pentru ca firme private să poată importa 21.000 de tone de ceapă până la finele anului. Măsura este destinată să asigure că va exista o aprovizionare suficientă, pe fondul unei aşteptate majorări a cererii în perioada sărbătorilor, se precizează în comunicat.

Planul de import este destinat să asigure publicul că „nu se va repeta o creştere absurdă a preţurilor”, a adăugat departamentul.

Filipine a ajuns în situaţia în care a fost forţată să importe ceapă la începutul anului, după ce preţurile au explodat din cauza unui deficit de aprovizionare pe piaţa locală, unii parlamentari dând vina pentru această situaţie pe traderii care au făcut stocuri şi au manipulat preţurile. Ţara din sud-estul Asiei consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă pe lună.

În comunicatul departamentului din Ministerul Agriculturii de la Manila se precizează că autorizaţiile de import vor permite aducerea a 17.000 de tone de ceapă roşie şi 4.000 de tone de ceapă albă din China, India şi Ţările de Jos. Volumele vor oferi o rezervă care va stabiliza preţurile pe piaţa internă înainte de începutul sezonului de recoltare din primăvară.

Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, alături de usturoi. Explozia preţurilor a afectat consumatorii în special în perioada-cheie a sărbătorilor de sfârşit de an, când au loc multe reuniuni în familie, astfel că numeroase persoane s-au plâns pe reţelele sociale de explozia preţurilor.

Urmărește Daily Business pe Google News