Țara în cauză este Germania, unde, din cauza numărului-record al zilelor de concediu medical plătite angajaților, au fost avansate propuneri ce au generat un scandal uriaș.
Astfel, CEO-ul Allianz, Oliver Bäte, a propus reintroducerea unei zile de concediu medical neplătite, notează stiridiaspora.ro. Mai exact, conform acestei propuneri, prima zi de absență din motive medicale nu ar mai fi remunerată.
Economiștii au plusat, sugerând o perioadă de trei ori mai mare de neplată a concediului medical. Bernd Raffelhüschen, economist al fundației Stiftung Marktwirtschaft, a propus până la trei zile de concediu medical fără plată și, de asemenea, creșterea contribuțiilor plătite pentru asigurările de sănătate.
Raffelhüschen este de părere că aceste măsuri ”nu ar cauza probleme sociale majore”. În opinia lui, decizia privind capacitatea de a munci ar trebui să fie responsabilitatea angajaților.
Citește și Veste bună pentru români. Toți cei care plătesc cu acest tip de card primesc o parte din bani înapoi
Propunerile privind neplata unor zile de concediu medical au stârnit critici virulente.
Sindicaliștii le-au catalogat drept scandaloase, pe motiv că respectivele propuneri subminează drepturile angajaților.
La rândul lor, unii politicieni au vorbit, în contextul acestor propuneri, despre un ”război de clasă”, care ar urma să-i afecteze în special pe angajații cu venituri mici, după cum a declarat președintele Uniunii Creștin-Democrate a Muncii (CDA), Dennis Radtke.
„Foarte puțini oameni se dau bolnavi din plăcere”, a spus purtătorul de cuvânt al CDU/CSU pentru politica de sănătate, Tino Sorge.
Din rândul politicienilor, au existat însă și voci care au încurajat, mai mult sau mai puțin, propunerile privind neplata unor zile de concediu medical. De pildă, vicepreședintele grupului parlamentar CDU/CSU, Sepp Müller, a subliniat că este nevoie de ”idei noi” pentru a micșora presiunea pusă asupra sistemelor sociale din Germania.
În prezent, angajații din Germania care își iau concediu medical sunt plătiți integral din prima zi de absență. În anii ’70, prima zi de concediu nu era remunerată, acela fiind un model care, spun unii, trebuie reexaminat în prezent.