- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Se schimbă banii! Ce se întâmplă cu bancnotele euro

22 Aug, 22:01 • Preda Silvia
Euro digital devine curând un mijloc legal de plată, fiindcă se dorește renunțarea la cash.
Se schimbă banii! Ce se întâmplă cu bancnotele euro

Bancnotele euro în format digital ar putea fi implementate curând în Germania, la recomandarea Băncii Central Europene, arată bloomberg.com.

Germanii se tem însă să adopte euro digital. Un sondaj făcut anul trecut arată că mai mult de jumătate dintre cetățenii Germaniei au îndoieli în privința banilor virtuali și se gândesc că ar putea rămâne fără ei. Calendarul transmis de BCE arată că în noiembrie 2025 ar urma să apară primele bancnote virtuale, dar acestea vor fi puse în circulație abia în 2026.

Euro virtual ar putea intra în circulație din 2026

Banca Central Europeană intenționează să aibă o astfel de abordare pentru toate țările din Uniunea Europeană, treptat.

Preferință numerarului în detrimentul altor forme de plată reflectă nivelul de cultură financiară al germanilor”, a declarat preşedintele Băncii Federale a Germaniei, Joachim Nagel.

Cum vor funcționa noile bancnote euro, în format digital

moneda euro
euro

Citește și: Vouchere în valoare de 350 de euro. Cine sunt românii care pot avea parte de acestea

Noile bancnote euro vor avea un sistem avansat de criptare, iar cei care le-ar utiliza ar fi feriți de atacatorii cibernetici, transmit autoritățile. Banii virtuali vor putea fi folosiți pentru toate tipurile de operațiuni financiare. Noua tehnologie nu ar duce însă la dispariția banilor cash.

Numerarul fizic rămâne în continuare!

Ne imaginăm un euro digital ca o formă virtuală de numerar, care poate fi utilizat pentru toate plățile electronice. Numerarul fizic nu va dispărea pentru ca nimeni să nu fie depășit de noua tehnologie”, a precizat președintele BCE, Christine Lagarde.

Autoritățile transmit că au fost stabilite standarde înalte de confidențialitate pentru ca efectuarea plăților digitale să fie la fel de sigureși facile precum tranzacțiile realizate cu numerar. Euro digital va putea fi folosit atât online cât și offline.

Austria, Slovacia, Malta, dar și în România sunt state care n-ar accepta ușor trecerea banilor în format digital. La polul opus se află Olanda, care preferă soluțiile digitale.

Citește și: Care este, de fapt, diferența de taxe între PFA și SRL în 2024. Puțini știu asta!