Statul schimbă legea din 2025. De asemenea, guvernul dorește să elimine taxele pentru tranzacțiile cu statul și companiile de utilități, cum ar fi furnizorii de energie sau apă. Aceste măsuri, conform premierului, sunt calculate astfel încât să nu afecteze stabilitatea financiară a țării. În același timp, băncile vor contribui cu 100 de milioane de euro pentru proiecte de renovare și construcție a școlilor, scrie Capital.
„Astăzi anunțăm un pachet de intervenții în bănci, centrat pe cetățean. Măsuri complet realiste, în conformitate cu normele europene și percepția economică națională. Și, în același timp, măsuri care redirecționează instituțiile de credit către misiunea lor principală și sunt compatibile cu stabilitatea financiară. Întrebat, „de ce intervine guvernul acum și nu mai devreme?”, răspund: „au existat măsuri în trecut, reducând achizițiile în multe dintre tranzacții. Cu toate acestea, inițiativele luate de bănci nu mi se par satisfăcătoare, așa că continuăm cu aceste intervenții”. Bugetul vine să înlăture nedreptățile eterne împotriva a două grupuri sociale. Primul regulament eliberează pensionarii mici și mai exact, de anul nou toți potențialii beneficiari ai ECAS își vor primi medicamentele fără cost. A doua inițiativă este legată de viața de zi cu zi a celor 150.000 de deputați ai noștri: femeile și bărbații din Poliția greacă, Brigada de Pompieri, Paza de Coastă și Forțele Armate. Guvernul va recunoaște practic natura periculoasă a serviciilor pe care le oferă”, a scris Kyriakos Mitsotakis pe pagina sa de Facebook.
În acest moment, băncile din Grecia câștigă circa 200 de milioane de euro anual din comisioanele aplicate tranzacțiilor obișnuite. Eliminarea acestor taxe ar putea reduce semnificativ veniturile instituțiilor bancare, care au raportat o scădere a creditelor neperformante sub 6% în 2023, față de 45% în 2017, și au obținut un profit cumulat de 3,8 miliarde de euro. În plus, începând cu 2026, guvernul plănuiește să dubleze taxele pe proprietățile imobiliare nefolosite deținute de bănci, scopul fiind mai multe locuințe disponibile și chirii mai mici. Această politică vizează cele aproximativ 25.000 de proprietăți aflate în prezent în portofoliile băncilor.
Citeşte şi: Limita obligatorie la plata în numerar impusă de UE. Toate statele membre vor fi afectate