- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Seceta și canicula cresc prețurile de la raft! Se anunță scumpiri în lanț în 2024

25 Jun, 15:40 • Adrian Popovici
Specialiștii avertizează că seceta din ultima perioadă ar putea duce o o creștere semnificativă a prețurilor în perioada următoare. Perioadele de temperaturi ridicate ar putea provoca pierderi majore în sectorul agricol.
Seceta și canicula cresc prețurile de la raft! Se anunță scumpiri în lanț în 2024

Valul de căldură care a lovit Europa în ultima perioadă va face victime la raft. După cum explică specialiștii, temperaturile extreme vor aduce schimbări semnificative în peisajul agricol al continentului. În timp ce sud-estul se confruntă cu secetă şi temperaturi extreme, vestul primește ploi abundente. Aceste condiții meteorologice extreme vor avea un impact profund asupra producției agricole și, implicit, asupra prețurilor alimentelor în Europa și la nivel global, arată Agerpres.

Analizele recente arată că seceta și canicula afectează negativ culturile de vară în sud-estul Europei, inclusiv în România, un important producător de porumb în UE. Vincent Braak, analist la compania de consultanță Strategie Grain, avertizează că două săptămâni de căldură excesivă ar putea duce la pagube majore, deja evidente prin scăderea producției de porumb și floarea-soarelui sub media ultimilor ani, asociată cu seceta.

În contrast, în vestul Europei, cum ar fi Franța, Germania și Danemarca, seceta nu reprezintă încă o problemă atât de gravă, iar vremea caldă și ploioasă este întâmpinată cu bucurie de fermieri. Ploile abundente au ajutat la inundarea terenurilor arabile și la susținerea unei creșteri sănătoase a culturilor. În Germania, de exemplu, după un început de vară rece și ploios, soarele acum îmbunătățește perspectivele pentru recolta de grâu, minimizând riscurile de infecții fungice.

Seceta
Seceta

Te-ar putea interesa și: Seceta și furtunile aduc scumpiri de peste 300% la tarabele cu legume. Cât ajung să coste varza, castraveții, roșiile și ardeii

Seceta, o problemă pentru piața alimentară din Europa

Aceste variații în condițiile meteorologice au deja un impact direct asupra prețurilor alimentelor. Prețurile grâului, influențate în mod semnificativ de condițiile din Rusia, cel mai mare exportator mondial, au atins recent cele mai ridicate niveluri din ultimele zece luni. Seceta și canicula din sud-estul Europei au contribuit la această creștere, pe fondul unei reduceri a estimărilor pentru producția de cereale în 2024.

În ciuda eforturilor de monitorizare și prognoză, cum ar fi sistemul MARS al UE, care a ajustat în scădere estimările pentru recoltele din 2024 din cauza condițiilor meteorologice extreme, incertitudinile rămân ridicate. Fermierii din diferite regiuni trebuie să navigheze cu grijă printre variabilitățile vremii pentru a minimiza pierderile și a asigura aprovizionarea alimentară stabilă în Europa și dincolo de granițele sale.

Pe măsură ce căldura continuă să își facă simțită prezența în Europa, impactul asupra prețurilor de la raft devine tot mai evident. Consumatorii ar putea să resimtă aceste schimbări în buzunarul lor în lunile următoare, pe măsură ce efectele pe termen lung ale condițiilor meteorologice extreme asupra producției agricole se materializează pe piețele globale.

Citește și: O nouă lovitură pentru băutorii de cafea! Țara care asigură o treime din producție a fost afectată de secetă în 2024