Oamenii de știință de la Universitatea Nagoya din Japonia au făcut o descoperire importantă. Cercetătorii au găsit modalitatea prin care încărunțirea poate fi prevenită. Astfel, cei care au păr alb ar putea scăpa de această problemă, potrivit Daily Mail.
Mai exact, specialiștii au descoperit că un antioxidant numit luteolină oprește procesul de albire a părului la șoareci. Cu toate că încă nu a fost testat pe oameni, cercetătorii susțin că antioxidantul ar putea avea un efect identic. Acest antioxidant poate fi găsit în mai multe legume care fac parte din dieta zilnică, fiind vorba de broccoli, morcovi, ceapă, ardei sau țelină.
„Acest rezultat a fost surprinzător. Această descoperire sugerează că luteolina poate avea un efect medical unic care previne încărunțirea”, a spus profesorul Masashi Kato, autorul principal al studiului.
Citește și: Cea mai bună mască naturală de față. Îți revitalizează pielea și elimină cearcănele
Firele de păr albe sunt o parte naturală a procesului de îmbătrânire, însă acestea dau bătăi de cap multor oameni care ajung să albească prematur din diverse cauze precum stresul, deficiențele nutriționale sau anumite afecțiuni medicale. Totodată, și factorii genetici joacă un rol important în albirea părului.
Foliculii de păr conțin celule pigmentate care produc melanina, o substanță ce oferă culoare părului. Pe măsură ce îmbătrânim, acestea încep să moară, iar în lipsa pigmentului, noile fire de păr devin gri.
Oamenii de știință au încercat să-și dea seama dacă antioxidanți precum luteolina, hesperetina și diosmetina ar putea opri creșterea părului gri. Cercetătorii au făcut diverse experimente pe șoareci, administrându-le acestora unul din cei trei antioxidanți. Rezultatele au fost surprinzătoare: șoarecii care au primit luteolină și-au păstrat blana neagră, în timp ce a celorlalți a devenit gri.
„Deși ne așteptam ca antioxidanții să aibă, de asemenea, efecte anti-gri, doar luteolina, nu și hesperetina sau diosmetina, a demonstrat efecte semnificative. În mod interesant, luteolina a avut efecte limitate asupra ciclurilor părului, indicând că impactul său principal este asupra pigmentării, mai degrabă decât asupra creșterii sau căderii părului”, a declarat profesorul Kato.
Mai mult, specialiștii spun că un astfel de antioxidant ar putea fi eficient și în prevenirea chelirii pe măsură ce îmbătrânim.
„Ar fi interesant de investigat dacă efectele anti-îmbătrânire ale luteolinei ar putea fi aplicate și altor modificări legate de vârstă, inclusiv chelirea”, a declarat Dr. Takumi Kagawa, unul dintre autorii studiului.
Citește și: Veste neașteptată în industria cosmetică! Avon și-a cerut falimentul!