Putin ”are de ce să fie îngrijorat, nu doar pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina, ci şi pentru ce se întâmplă la el acasă (în Rusia) şi pe plan internaţional”, a remarcat directorul CIA, într-un interviu acordat postului CBS.
Directorul CIA a observat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China în februarie pentru ”o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Putin şi în plus China şi-a ”controlat entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce războiul” în Ucraina.
„El a stat lângă Xi Jinping în februarie anul trecut, chiar înainte de începerea războiului, și ei au proclamat o prietenie fără limite. Ei bine, se dovedește că acea prietenie are niște limite”, a comentat Bill Burns.
Te-ar putea interesa și: Putin interzice circulația camioanelor din statele „neprietenoase”. De când se aplică măsura
Burns a spus că China a fost oarecum redusă în sprijinul său pentru Rusia în conflict, menționând că nu a oferit tipul de sprijin militar pe care Putin l-a sperat probabil. Cu toate acestea, a spus Burns, Putin rămâne „încrezător cu încăpățânare în propriile sale judecăți”.
Provocările tot mai mari cu care se confruntă Rusia i-au lăsat lui Putin puţine opţiuni, făcându-l potenţial mai periculos, a atenţionat Bill Burns.
În opinia directorului CIA, Putin își bazează abordarea de a merge mai departe pe „ipoteze greșite, în care crede că poate rezolva problema cu ucrainenii, cu Statele Unite și cu Occidentul”.
În ceea ce privește cât de aproape China acordă atenție războiului, Burns a spus că crede că Xi „se uită la ceea ce se întâmplă în Ucraina ca un șoim”.
„Cred că a fost trezit într-o oarecare măsură de performanța slabă a armatei ruse”, a spus Burns. „Conducerea chineză se uită, de asemenea, la ce se întâmplă atunci când organizezi o invazie și oamenii pe care îi invadezi rezistă și cu mult curaj și tenacitate”.
Avertismentul șefului CIA vine în timp ce trupele ucrainene continuă să câştige teren în contraofensiva lansată contra celor ruse în teritoriile ocupate de acestea din urmă în estul şi sudul Ucrainei.
Statele occidentale, SUA în special, continuă să susţină militar Kievul, furnizându-i arme şi muniţii moderne care au provocat mari pierderi umane şi materiale armatei ruse. De la începutul invaziei ruse, în februarie, Washingtonul a oferit Kievului o serie de pachete de ajutor militar ce însumează până în prezent circa 16,8 miliarde de dolari.
Statele Unite ale Americii vor anunța în curând un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, în valoare de 625 de milioane de dolari. Pachetul va cuprinde încă patru lansatoare multiple de rachete HIMARS, 16 obuziere de calibrul 155 mm şi alte 16 de calibrul 105 mm, plus muniţia aferentă, echipamente ce vor fi livrate din stocurile armatei americane.