- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Serbia intră în joc! Mega-proiectul energetic submarin din Marea Neagră și-ar putea lărgi frontierele!

29 Sep, 18:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Serbia ar putea adera la un mega-proiect de cablu energetic submarin de peste 1.000 de kilometri, interconectând rețelele de energie din Caucaz cu Europa.
Serbia intră în joc! Mega-proiectul energetic submarin din Marea Neagră și-ar putea lărgi frontierele!

Serbia ar putea adera la un megaproiect ambițios, care implică construirea unui cablu energetic submarin de peste 1.000 de kilometri în Marea Neagră. Acest cablu va interconecta rețelele naționale de energie din Caucazul de Sud cu cele ale Europei continentale, facilitând transportul de energie regenerabilă din zona caspică către Uniunea Europeană și către Balcani și Republica Moldova, potrivit profit.ro.

Proiectul include, în prezent, Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjanul, iar Bulgaria ar putea fi, de asemenea, cooptată în curând. Ministra Energiei din Serbia, Dubravka Đedović Handanović, a discutat cu omologul său din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, despre posibilitățile de includere a Serbiei în acest proiect.

Serbia ar putea funcționa ca importator de energie și ca țară de tranzit pentru energia provenită din Caucaz prin acest cablu submarin, consolidându-și poziția în peisajul energetic regional.

″Serbia ar putea juca, în mod potențial, un rol important în acest proiect, în primul rând grație poziției sale geografice.

Avem în plan, pentru anii următori, întărirea interconectării rețelei noastre de transport cu sistemele energetice vecine din România, Ungaria și Bulgaria, iar odată cu finalizarea coridorului transbalcanic de energie, ne vom majora capacitățile de transport către Bosnia-Herțegivina și Muntenegru, precum și, indirect, către Italia″, a declarat Dubravka Đedović Handanović.

Te-ar mai putea interesa și: Prima autostradă spre Serbia este pe cale de a fi construită. Ministerul Transporturilor pregătește startul

foto: Serbia

Serbia intră în joc! Mega-proiectul energetic submarin din Marea Neagră și-ar putea lărgi frontierele!

Declarația referitoare la interconectarea energetică dintre Serbia și Azerbaidjan a fost făcută în cadrul unei ceremonii oficiale de semnare a unui acord prin care Serbia va importa, în această iarnă, 1 milion de metri cubi de gaze naturale pe zi de la compania azeră Socar.

Gazele vor fi transportate prin conducta de interconectare Bulgaria-Serbia, care a fost pusă în funcțiune în decembrie anul trecut. Autoritățile române au declarat interconectarea gazieră cu Serbia ca fiind de importanță națională.

În paralel, un proiect energetic prevede construirea unui cablu submarin în Marea Neagră, având o lungime de aproape 1.200 de kilometri și o capacitate de transfer de 1.000 MW. Acest cablu va interconecta rețelele energetice din Caucazul de Sud cu cele din Europa continentală, facilitând livrarea de energie regenerabilă din Azerbaidjan și Georgia către Uniunea Europeană, Balcani și Republica Moldova.

Operatorii de transport și sistem din Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjan au semnat un acord de asociere pentru înființarea companiei joint-venture Green Energy Corridor Power Company. O primă etapă a studiului de fezabilitate tehnico-economică a fost deja finalizată de firma italiană CESI, care a oferit rezultate promițătoare.

Următoarele etape includ:

  • studii geotehnice și geofizice pe platforma continentală a Mării Negre
  • evaluări de impact de mediu și social, pentru care operatorul a obținut un împrumut de peste 32 milioane de euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD)

Te-ar mai putea interesa și: Gigantul petrolier NIS Petrol din Serbia, controlat de Gazprom, și-a prelungit licența de furnizor de energie electrică în România