Ministerul Apărării din Croația a anunțat marți că va reintroduce serviciul militar obligatoriu, începând cu anul 2025, dar doar pentru bărbați. Acesta fusese suspendat acum 16 ani, iar decizia de a-l readuce în vigoare vine în contextul unor schimbări în politica de apărare a țării, membră NATO din 2009.
„Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum și alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu” a declarat ministerul într-un comunicat, conform Index.hr.
Ministrul Apărării croat, Ivan Anusic, a precizat în septembrie anul trecut că între 17.000 și 18.000 de bărbați care împlinesc 18 ani vor fi chemați în fiecare an să efectueze serviciul militar de bază, care va dura două luni. După finalizarea acestuia, recruții vor avea posibilitatea de a continua o carieră militară profesională.
Se preconizează că apelurile pentru recrutare vor începe în mijlocul anului 2025, iar cei care vor răspunde la chemare vor urma un program intensificat de formare.
Președintele Croației, Zoran Milanovic, care deține și funcția de comandant suprem al forțelor armate, nu s-a opus reintroducerii serviciului militar obligatoriu, dar a subliniat necesitatea de a discuta această decizie în cadrul organismelor relevante. Milanovic, care se află în campanie pentru cel de-al doilea mandat, în alegerile prezidențiale din această duminică, a vorbit despre importanța unui proces de consultare democratică pe acest subiect.
Citește și : Proteste masive în Siria, după incendierea unui brad de Crăciun de către radicali. Creștinii sunt revoltați
Croația a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2008, înlocuindu-l cu o armată profesionistă înainte de aderarea la NATO. Decizia de reintroducere a acestuia vine pe fondul unui context regional în care și alte state din Balcani, precum Serbia și Muntenegru, discută despre reînființarea recrutării. Serbia, de exemplu, va reintroduce serviciul militar obligatoriu în 2025, după ce l-a suspendat în 2011. Muntenegru, care a renunțat la recrutare în urmă cu 18 ani, analizează de asemenea posibilitatea reînființării serviciului militar obligatoriu.