Miliardarul american spune că nu a vrut niciodată să-și compare averea cu averile altora. Dimpotrivă, în timp ce lumea afacerilor este saturată de invidie și competiție acerbă, Munger spune că toate aceste aspecte negative vor afecta inevitabil cariera, mai devreme sau mai târziu.
Omul de afaceri american spune că motivația lui în acumularea de avere a fost întotdeauna îndreptată spre asigurarea independenței, libertatea de a face ceea ce își dorește în afaceri și în viață. El a mai declarat că își dorește ca un număr cât mai mare de oameni să-i urmeze exemplul.
„Lumea nu este condusă de lăcomie. Este condusă de invidie”, a spus Munger la întâlnirea anuală a Daily Journal, compania de media la care este director, la începutul acestui an.
Miliardarul în vârstă de 98 de ani, care a strâns o avere pe care Forbes o estimează la 2,2 miliarde de dolari, a adăugat că este ușor și normal ca oamenii să devină invidioși. Indiferent cât de mult au unii oameni, altcineva va avea întotdeauna mai mult, a remarcat acesta, citat de Financial Intelligence.
„Am învins invidia în propria mea viață. Nu invidiez pe nimeni”, a spus Munger.
Chiar dacă a depășit de mult sentimentele de invidie, omul de afaceri a recunoscut că, din păcate, mulți oameni încă îi invidiază pe semenii lor:
„Nu îmi pasă ce are altcineva. Dar alți oameni sunt înnebuniți de asta”, a mai spus miliardarul
Charlie Munger este unul dintre mulții miliardari de peste ocean. Revista Forbes enumeră peste 1.300 de alți miliardari cu averi mai mari decât a lui – inclusiv Buffett, partenerul său de afaceri, care are o avere netă estimată la 106 miliarde de dolari – dar averea lui Munger este mai mult decât suficientă pentru a se asigura că nu îi lipsește nimic.
Subiectul invidiei a fost îndelung abordat în cadrul aparițiilor publice ale miliardarului. În 2019, acesta a mai vorbit împotriva invidiei, spunând la CNBC că evitarea invidiei este unul dintre secretele „simple” pentru a trăi o viață lungă și fericită.
Într-adevăr, un studiu din 2018 a arătat că oamenii mânați de invidie au mai multe șanse să se confrunte cu porbleme de sănătate mintală și bunăstare mai precară. Creșterea rețelelor sociale a fost, de asemenea, criticată pentru că a alimentat sentimentele de invidie și materialism ale oamenilor – prin oferirea constantă de imagini din viața oamenilor care fie au, fie par să aibă, vieți deosebit de luxoase, mai scrie sursa citată.
Invidia este pur și simplu „încorporată în natura lucrurilor”, a spus Munger la întâlnirea Daily Journal. Miliardarul a adăugat că nu poate înțelege de ce oamenii de astăzi nu sunt mai mulțumiți cu ceea ce au, mai ales în comparație cu vremurile grele pe care le-au îndurat generațiile anterioare.
În 2017, Munger a spus într-un interviu că încearcă întotdeauna să evite sentimentele de „invidie și gelozie” în afaceri. Aceste tipuri de gânduri îți pot afecta cariera, pentru că vei avea mai multe șanse să iei decizii părtinitoare care ar putea avea rezultate proaste, a adăugat el.