Românii nu renunță la vacanță, indiferent de dificultățile pe care le întâmpină din punct de vedere financiar. Cei mai mulți oameni aleg să-și petreacă concediul în străinătate, informează wall-street.ro.
Grecia, destinația preferată a românilor, are o mare deschidere pentru utilizarea plăților electronice. Există puține locuri în care turiștii nu pot folosi cardul bancar. În general, acest lucru se întâmplă la buticurile mici.
Te-ar putea interesa și: La ce pericol se expun românii dacă merg în vacanță pe litoralul românesc? Managerul Institutului Matei Balș, avertisment cu privire la holera din Marea Neagră
Românii trebuie să știe următorul aspect: atunci când fac o plată cu cardul în străinătate, banca blochează suma echivalentă în lei, la cursul practicat. Oamenii trebuie să verifice cursul valutar euro / lei al băncii la care dețin cardul. Iată cursul de vânzare al monedei euro pentru primele 3 bănci din România, la momentul redactării articolului:
În cazul în care românii folosesc Revolut, au posibilitatea de a converti banii în moneda locală înainte să plătească. Aplicația va realiza conversia pentru fiecare operațiune în mod automat, de fiecare dată când are loc o tranzacție. Adepții cash-ului trebuie să știe că pot schimba lei în euro direct din România, sau mai mult decât atât, pot retrage bani de la bancomat în Grecia.
Românii care călătoresc în Grecia nu se pot baza exlusiv pe card. Oamenii vor avea nevoie de cash la ei. Dacă plata este efectuată cu un card de debit în lei, conversia se face automat către moneda locală, lira turcească. Pentru a face rost de cash, turiștii se pot folosi de casele de schimb valutar din România sau Turcia sau pot retrage banii direct de la un ATM din Tucia.
Bulgarii sunt deja obișnuiți cu turiștii străini, motiv pentru care există multe locuri în care se poate plăti cu euro sau lei. Până la introducerea monedei euro, amânată până în 2025, moneda națională este leva.
Dacă turiștii plătesc cu cardul de debit în lei, conversia se va face automat în leva. Pentru retragerea de la bancomat, se va plăti două comisioane: un comision de retragere numerar și unul pentru conversia valutară, în funcție de banca de la care provine cardul.
Moneda națională este lira egipteană în Egipt, a cărei valoare este de 0.15 lei, în momentul redactării articolului. Este recomandat ca românii să aibă pregătiți la ei dolari sau euro. Egiptul rămâne o societate bazată pe numerar. Turiștii au nevoie de numerar atât pentru cumpărăturile pe care vor să le efectueze în vacanță, cât și pentru a plăti transportul, printre multe altele.
Citește și despre: Urmează să pleci în vacanță în Grecia? Iată cât costă mâncarea la taverne