Shell a anunțat recent planuri de închidere a rafinăriei sale de petrol din Wesseling, Germania, până în 2025, într-un efort de a reorienta activitatea spre producția de produse chimice. Compania are în vedere transformarea sitului într-o facilitate dedicată producției chimice, iar modificările majore vor consta în conversia unității de hidrocracare a rafinăriei într-o unitate specializată în producția de uleiuri de bază din grupa III, transmite Reuters.
Această unitate Shell va avea o capacitate anuală de aproximativ 300.000 de tone, reprezentând aproximativ 9% din cererea actuală a Uniunii Europene și, de asemenea, acoperind aproximativ 40% din cererea totală de uleiuri de bază din Germania. Este parte a strategiei Shell de a se adapta la schimbările din piață și de a se concentra pe segmente de producție cu cerere crescută în industria chimică.
Operațiunile de prelucrare a țițeiului la situl Wesseling, parte a Parcului Energetic și Chimic Shell Rheinland situat în apropiere de Köln, se vor încheia până în 2025, însă aceste activități vor continua la rafinăria din Godorf, conform declarației companiei. Se estimează că noua unitate de producție de la Wesseling va deveni operațională în a doua jumătate a acestui deceniu.
Te-ar putea interesa și: Rompetrol renunță la două proiecte pregătite la Petromidia. Compania a anunțat pierderi importante în 2023
Parcul Shell Energy and Chemicals Park Rheinland, care cuprinde atât siturile din Wesseling, cât și cele din Godorf, are în prezent o capacitate totală de peste 17 milioane de tone de țiței pe an, cu Wesseling contribuind cu 7,5 milioane de tone la această producție.
Începând cu anul 2020, Shell a efectuat mai multe schimbări majore în portofoliul său, cedând cinci rafinării, închizând una și transformând alta într-un terminal. În anul 2022, compania a înregistrat un profit remarcabil de aproximativ 40 de miliarde de dolari, datorită creșterii prețurilor petrolului, generată de invazia Rusiei în Ucraina. Această sumă reprezintă cel mai mare profit înregistrat de compania anglo-olandeză în cei 115 ani de existență și a depășit așteptările experților din industrie. Aceste rezultate financiare semnificative au fost parte a primelor rezultate sub conducerea noului director executiv, Wael Sawan, care și-a preluat funcția la începutul anului.
„Rezultatele noastre din T4 și de-a lungul întregului an demonstrează puterea portofoliului diferențiat al Shell, precum și capacitatea noastră de a furniza energie vitală clienților noștri într-o lume volatilă. Credem că Shell este bine poziționat pentru a fi partenerul de încredere în tranziția energetică”, explică directorul executiv al Shell, Wael Sawan.