OMS a luat în vizor mai mulți furnizori de produse farmaceutice, printre care cele mai importante sunt siropurile de tuse pentru copii. Acestea ar fi cauzat decesul a peste 300 de copii din 3 țări diferite, identificându-se în compoziția lor mai multe toxine la nivel inacceptabil. Organizația vrea să afle acum mai multe detalii despre materiile prime care se folosesc la obținerea medicamentelor, scrie știripesurse.ro.
Experții sfătuiesc părinții, titularii sau îngrijitorii copiilor să își reconsidere poziția în ceea ce privește administrarea de siropuri celor mici. În acest moment se evaluează dovezile prin care siropurile ajută la tratarea diverselor afecțiuni în vederea stabilirii gradului de necesitate a unui copil bolnav, din punct de vedere medical.
În luna iulie a anului trecut, în Zambia, se înregistrau primele decese ale copiilor cu leziuni renale acute. După Gambia, Indonezia și Uzbekistan au înregistrat și ele o creștere bruscă și neexplicabilă a deceselor din cauze menționate anterior. OMS este de părere că, din cauza administrării siropurilor fără o prescripție medicală și care conțineau un nivel ridicat de toxine, au survenit decesele. Toxinele prezente în medicamentele lichide ar fi dietilenglicol sau etilenglicol.
Mai citește și: Cum ar trebui să folosească românii care stau la bloc cardul de energie pentru plata facturilor. Diferențe dață de cei care locuiesc la case
Până în momentul actual, OMS a raportat șase producători de medicamente contaminate, în India și Indonezia. Niciunul dintre aceștia nu a vrut să comenteze asupra subiectului sau anchetei, ba mai mult, au negat folosirea de elemente contaminate.
„Acest lucru este de cea mai mare prioritate pentru noi, pentru a nu mai vedea decese de copii din cauza a ceva ce poate fi atât de ușor de prevenit”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris
Organizația este așteptată să iasă public, marți, în cadrul unei conferințe de presă. Se așteaptă comentarii legate de această situație dar și punerea la dispoziție a altor detalii ori soluții care vor rezolva cazul.