Românii se sperie de creșterea prețurilor și de facturile mărite la energie. Situația este îngrijorătoare, iar acet lucru i-a făcut pe români să renunțe la anumite plăceri, cum ar fi mersul la restaurant.
Conform unor studii, românii se orienteză, atunci când comandă la un restaurant, către preparatele cele mai ieftine. Conform Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, este 13,5%. Românii resimt din plin aceste scumpiri și se tem de un viitor sumbru din această perspectivă. Diferențele cele mai mari se resimt la prețurile alimentelor (>20%), ceea ce face ca oamenii nu doar să se limiteze la cumpărături ci și la ieșiri la restaurant.
În contextul actual unul din doi români iese la restaurant foarte rar, asta în condiția în care înainte de pandemie 53% ieșeau mai des în oraș. Scumpirile din ultima vreme au afectat de asemenea și viața socială a românilor. Datele arată că 27% dintre români ies foarte rar la restaurant, în timp ce 21% spun că ies de două sau de trei ori pe lună. 94% dintre români consideră că prețurile din restaurante au crescut, iar majoritatea dintre aceștia consideră că prețurile s-au modificat considerabil în ultimul timp și sunt foarte mari. Un procent de 6% consideră însă că nu s-a schimbat absolut nimic în ceea ce privește prețurile.
Conform unui sondaj, românii au evaluat și prețurile din restaurante. 32% dintre aceștia sunt de părere că acestea sunt cu 20% mai mari decât înainte de izbucnirea pandemiei și creșterea inflației, în timp ce 31% dintre participanții la studiu cred că prețurile s-au mărit și mai mult, mai exact cu cu 25%. 23% dintre aceltia percep o creștere de 15%, iar 14% văd o creștere de 10%.
Cei care vor să facă însă economie, mai ales că nu se anunță vremuri prea bune aleg să gătească acasă, în loc să ia cina în oraș, așa cum obișnuia să facă în alte dăți. 5% dintre români aleg preparatele mai ieftine din meniu ca să reducă nota de plată,Unii români renunță la desert (23%), împart un fel de mâncare cu altcineva (12%), sau nu mai comandă și de mâncare, ci doar de băut (3%), conform unui studiu bazat pe un chestionar la care au răspuns 500 de persoane. Studiul a fost realizat de Bookingham.