Situațiile în care badantele din Italia pot primi zile libere. Această slujbă practicată de foarte multe românce este extrem de controversată. Unele femei sunt mulțumite de ceea ce fac, iar atele, cele mai multe, mărturisesc faptul că au trecut prin umilințe greu de descris.
Naşterea unui copil
: Conform Contractului Colectiv de Muncă, o îngrijitoare la domiciliu care este însărcinată nu poate lucra în cele două luni anterioare datei prevăzute naşterii copilului, în perioada dintre data prevăzută a naşterii şi cea efectivă şi în cele trei luni următoare naşterii, scrie Rador, citând rotalianul.com. În timpul sarcinii, îngrijitoarea la domiciliu nu poate fi concediată, cu excepţia situaţiilor specifice, şi nu poate demisiona, cu excepţia cazului în care demisia este ratificată de Direcţia Provincială a Muncii competentă. Îngrijitorul la domiciliu bărbat, când devine tată, are dreptul la 10 zile de concediu după naşterea copilului şi, eventual, la o zi suplimentară opţională.
Doliu: Îngrijitoarea la domiciliu are dreptul la 3 zile lucrătoare de concediu plătit în cazul decesului unei rude până la gradul al doilea sau al unei persoane care locuieşte împreună cu ea. Lucrătoarea va trebui să furnizeze angajatorului certificatul de deces pentru a dovedi evenimentul.
Căsătorie: În caz de căsătorie, lucrătoarea are dreptul la concediu plătit de 15 zile calendaristice, perioadă în care va primi aceeaşi remuneraţie pe care ar fi primit-o dacă ar fi fost la muncă. Dacă este vorba de o îngrijitoare la domiciliu care beneficiază de cazare şi masă, aceasta va avea dreptul la un compensaţie substitutivă convenţională pe durata absenţei. Şi în acest caz este necesar să se furnizeze un certificat de căsătorie ca dovadă a evenimentului.
Vizite medicale, reînnoirea permisului, reunirea familiei: Contractul Colectiv de Muncă prevede un număr specific de ore de concediu plătit pentru vizite medicale, reînnoirea permisului de şedere sau reunirea familiei. Orele variază în funcţie de tipul de îngrijitor la domiciliu şi de programul său de lucru.
Concediu electoral: Dacă îngrijitoarea la domiciliu este aleasă ca preşedinte sau secretar al unei secţii de votare, are dreptul să absenteze de la muncă şi să primească în continuare salariul. Zilele nelucrătoare sau festive în care îşi desfăşoară aceste activităţi trebuie să fie recuperate cu o zi de odihnă sau retribuite ca 1/26 în plus din compensaţia lunară.
Concediu sindical: Lucrătorii care ocupă o funcţie de conducere într-un sindicat au dreptul la maximum 6 zile de concediu plătit pe an pentru a participa la reuniunile sindicatului de apartenenţă. Funcţia trebuie să fie confirmată de sindicat şi absenţele pentru reuniunile sindicale trebuie să fie certificate.
Donarea de sânge sau de măduvă osoasă: Dacă îngrijitoarea la domiciliu lipseşte pentru a dona sânge sau măduvă osoasă, angajatorul trebuie să o plătească ca şi cum ar fi lucrat şi ulterior să ceară rambursarea de la INPS.
Formare profesională: Îngrijitoarei la domiciliu îi revine un total de 40 de ore pe an pentru a participa la cursuri de formare profesională specifice pentru înrijitorii la domiciliu sau asistenţii de familie, sau pentru activităţi de formare legate de reînnoirea permisului de şedere. Este necesar să se prezinte un certificat care să ateste participarea la activitatea formativă.
Concediu pentru femeile victime ale violenţei de gen: Dacă o lucrătoare este victimă a violenţei de gen, poate solicita direct de la INPS un concediu plătit de 3 luni, perioadă în care este introdusă în sisteme specifice de protecţie. Lucrătoarea trebuie să anunţe angajatorul despre absenţa sa cu cel puţin o săptămână înainte. Orele de concediu pot fi utilizate fragmentat într-un interval de 3 ani, pe bază orară sau zilnică.