- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Șoc economic la final de an! FMI trage semnalul de alarmă. Creștere economică redusă și noi amenințări pentru deficit și inflație!

22 Oct, 19:40 • Bugiu ⁠Ana Maria
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere prognoza de creștere economică a României pentru 2024, de la 2,8% la 1,9%, conform raportului "World Economic Outlook". De asemenea, FMI anticipează o agravare a deficitului de cont curent, care va ajunge la 7,5% din PIB în 2024, și o inflație medie anuală de 5,3%.
Șoc economic la final de an! FMI trage semnalul de alarmă. Creștere economică redusă și noi amenințări pentru deficit și inflație!

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit drastic în scădere prognoza de creștere economică pentru România în 2024, anticipând o încetinire mai accentuată a economiei decât s-a prevăzut inițial. Conform ultimului raport „World Economic Outlook”, FMI estimează acum o creștere de doar 1,9% pentru economia românească în 2024, față de prognoza anterioară de 2,8% din aprilie, citează știripesurse.ro.

În paralel, FMI anticipează o agravare a deficitului de cont curent al României. Dacă în aprilie se prognoza un deficit de 7,1% din PIB pentru 2024, acesta a fost acum revizuit la 7,5%. Deși se estimează o reducere ușoară a deficitului la 7% din PIB în 2025, nivelul acestuia va rămâne ridicat pe termen lung, atingând 5,9% în 2029.

Te-ar mai putea interesa și: Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre riscurile potențiale legate de intervenția Fondului Monetar Internaţional în România

foto: FMI

Șoc economic la final de an! FMI trage semnalul de alarmă. Creștere economică redusă și noi amenințări pentru deficit și inflație!

Pe frontul inflației, România se confruntă cu o ajustare treptată, dar continuă, a prețurilor. FMI prevede o inflație medie de 5,3% în 2024, în scădere față de 10,4% înregistrată în 2023. Această reducere va continua până la 3,6% în 2025. În comparație cu prognoza din aprilie, care anticipa o inflație de 6% pentru 2024, noile cifre sugerează o ameliorare ușoară a presiunilor inflaționiste.

Rata șomajului va rămâne stabilă în 2024, la 5,6%, potrivit estimărilor FMI, cu o ușoară îmbunătățire la 5,4% în 2025. Acest aspect sugerează o piață a muncii relativ stagnantă.

La nivel global, FMI a menținut neschimbată prognoza de creștere a economiei mondiale pentru 2024, la 3,2%. Cu toate acestea, instituția a redus estimarea pentru 2025, tot la 3,2%, din cauza încetinirii anticipate în principalele economii emergente. Printre factorii de risc semnificativi se numără tensiunile geopolitice și fragmentarea economiei globale, care ar putea declanșa creșteri de prețuri, în special în sectorul energetic.

Economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, a avertizat că aceste riscuri s-au intensificat și devin din ce în ce mai importante pentru stabilitatea economică globală.

„Riscurile s-au intensificat şi unele sunt mai importante”, a avertizat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, potrivit căruia „tensiunile geopolitice şi fragmentarea economiei, ar putea antrena o creştere a preţurilor, în special la energie”.

Aceste previziuni au fost prezentate în contextul reuniunilor anuale ale FMI și Băncii Mondiale, care se desfășoară în această săptămână la Washington. La nivel național, în septembrie, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit și ea în scădere prognoza de creștere economică pentru România în 2024, de la 3,4% la 2,8%, semnalând o tendință similară cu cea a FMI.

Te-ar mai putea interesa și: Franţa ar putea intra într-o „criză a datoriilor” și ar putea fi plasată sub supravegherea FMI și a Comisiei Europene