Soldații americani din România, care păzesc granițele NATO, pot fi loviți de rachetele lui Putin în doar 7 minute. Prezența Diviziei 101 Aeropurtate a US Army într-o țară NATO la granița căreia se desfășoară războiul din Ucraina este văzută ca semnal de descurajare transmis Rusiei, potrivit The New York Times.
Potrivit sursei citate, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, soldații americani din Divizia 101, trag cu artilerie, lansează atacuri cu elicoptere și sapă tranșee, într-un scenariu asemănător celui de pe frontul din Herson, împreună cu trupele române”.
„Acesta este un conflict regional, dar are implicații globale”, a declarat șeful de stat major al armatei americane, generalul James C. McConville, la mijlocul lunii decembrie la baza aeriană, care împarte o pistă cu un aeroport comercial alăturat, numit după un fost premier al României, Mihail Kogălniceanu, situat lângă Marea Neagră.
Dislocarea trupelor americane în România este un avertisment pentru Moscova și face parte din angajamentului președintelui Biden de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO fără a-l tenta pe președintele Vladimir Putin să escaladeze. De asemenea, desfășurarea de exerciții comune este o modalitate pentru americani de a se asigura că aliații din sud-estul Europei sunt gata să țină linia, notează prestigioasa publicație.
În aceste momente, nu se știe clar câte trupe va păstra Statele Unite pe teritoriul României. Însă Pentagonul va decide în curând dacă menține numărul de trupe americane și comandanți superiori la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
Se pare că unii membrii ai Congresului se tem de costul îndeplinirii cererilor continue de sprijin al Ucrainei. Însă, susținătorii menținerii unei prezențe puternice în Europa de Est au indicat invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie ca dovadă că Statele Unite și aliații săi NATO nu au făcut suficient pentru a descuraja Moscova iarna trecută.
Planificatorii militari au transmis că Divizia 101 Aeropurtată folosește Marea Neagră și pentru antrenamentul de apărare de coastă – o abilitate utilă în cazul în care China devine vreodată mai agresivă și invadează Taiwanul.
La doar câteva săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, divizia a primit ordin să trimită aproximativ 4.000 de soldați. În timpul verii, soldații americani au ajuns la baza aeriană, în apropierea orașului de coastă românesc Constanța. Anterior, baza de la Mihail Kogălniceanu a servit ca un avanpost adormit pentru antrenarea trupelor NATO și era cunoscută mai ales ca o stație de tranzit cu o mică sală de mese pentru forțele americane care se îndreptau spre și dinspre Afganistan.
Misiunea de aici este destul de diferită de cele din alte părți ale Europei, unde unele trupe americane antrenează forțele ucrainene pe sisteme de arme avansate care sunt expediate către ucraineni. Comandantul diviziei, general-maior JP McGee, a spus că antrenamentul cu alți soldați est-europeni are propria sa valoare.
“Aveți șansa de a vă antrena și de a opera chiar pe terenul pe care într-o zi s-ar putea să trebuiască să-l apărați”, le-a spus soldaților săi generalul Joseph McGee, comandantul Diviziei 101 Aeropurtate.
De asemenea, pe lângă trupele din România, generalul McGee a trimis și echipe mai mici de soldați să se antreneze cu aliații NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia. Unitatea se mândrește că este cea mai apropiată de câmpul de luptă, dar nu este nicidecum cea mai mare: oficialii au spus că aproximativ 12.000 de soldați ai Primei Divizii de Infanterie a Armatei, se află în vestul Poloniei și în statele baltice.