Natalitatea în scădere reprezintă o problemă pentru multe țări din lume, numărul tot mai mic de copii născuți ajungând în timp să pună în pericol stabilitate economică și socială pe termen mediu și lung. Pentru a rezolva această criză și pe cele pe care demografia în declin le generează, Coreea de Sud apelează la o soluție inedită, notează Washington Post.
Coreea de Sud caută soluții inovatoare pentru a-și crește natalitatea, iar printre acestea se numără și un proiect prin care oferă 730 de dolari bărbaților dispuși să-și anuleze vasectomia, procedură chirurgicală folosită pentru sterilizarea masculină și contracepție permanentă. Aceasta implică tăierea și sigilarea vaselor ce transportă spermatozoizii, prevenind astfel sarcinile. Procedura de inversare a vasectomiei, cunoscută sub numele de vasovasostomie, permite restabilirea fertilității masculine.
Potrivit The Washington Post, guvernul din Seul a alocat 73.000 de dolari pentru a acoperi costurile legate de aceste operații în cazul a 100 de bărbați. Majoritatea fondurilor sunt destinate medicamentelor și șederii în spital, având în vedere că procedura în sine este deja acoperită de asigurarea națională de sănătate din Coreea de Sud.
Bugetul propus include și aproximativ 5,9 milioane de dolari pentru îngrijirea medicală a pacientelor însărcinate de peste 35 de ani și încă 1,6 milioane de dolari pentru localurile de nuntă, cu scopul de a ușura povara financiară a întemeierii unei familii, în speranța că așa natalitatea ar putea crește.
Te-ar putea interesa și: Stimulent financiar de 2.500 de lei pentru fiecare născut. Ce oraşe dau sume mai mari
Fără a lua în considerare imigrația, țările au nevoie de o rată de fertilitate de aproximativ 2,1 pentru a menține o populație stabilă. Rata de fertilitate reprezintă numărul mediu de copii pe care o femeie îi are pe parcursul vieții sale. Media globală este de aproximativ 2,2, conform The Lancet.
Din nefericire, natalitatea se transformă într-o criză profundă pentru Coreea de Sud, acolo unde rata națională de fertilitate era de doar 0,72 în 2023, fiind chiar mai scăzută în Seul, unde a ajuns la 0,55 anul trecut. Pe traiectoria actuală, populația de 51 de milioane de locuitori a Coreei de Sud este pe cale să se înjumătățească până în 2100.
Criza de fertilitate a fost atribuită creșterii costului vieții și a cheltuielilor legate de creșterea unui copil. În încercarea de a contracara această tendință, guvernul sud-coreean a investit miliarde de dolari în diverse măsuri pentru a încuraja cuplurile să aibă mai mulți copii, inclusiv prin stimulente financiare pentru natalitate.
Acestea au inclus subvenții pentru ca femeile să-și înghețe ovulele, bonusuri pentru companiile care oferă politici favorabile îngrijirii copiilor și un sistem de alocații care oferă tuturor părinților cu nou-născuți 750 de dolari pe lună până când copilul împlinește un an.