Elveția preferă până și la momentul actual banii cash, potrivit unui sondaj realizat de Banca Națională a Elveției, în ciuda creșterii aplicațiilor de plăți mobile și a previziunilor privind o societate fără numerar, scrie Reuters, citat de Economedia.
Numerarul rămâne și în momentul de față cea mai larg acceptată metodă de plată pentru afacerile care lucrează direct cu clienții, cum ar fi magazinele și restaurantele, înaintea plăților prin aplicații precum Google Pay.
Aproximativ 92% dintre companiile care lucrează direct cu clienții în Elveția acceptă banii cash, în timp ce doar 59% acceptă plăți prin intermediul aplicațiilor, potrivit studiului.
Constatările studiului Băncii Naționale a Elveției contrastează cu experiența unor țări precum Suedia, care au devenit din ce în ce mai puțin utilizatoare de cash.
Ai mai putea fi interesat și de: Sumele uriașe de bani investite în energie verde. Cât plătesc marii retaileri pentru panouri fotovoltaice, sisteme LED şi senzori de mişcare
Cu toate astea, aplicațiile mobile devin din ce în ce mai populare, nivelul de acceptare a acestora crescând de la 40% în 2021, iar în prezent sunt mai folosite decât cardurile de credit și de debit în Elveția.
Pentru companiile elvețiene care colaborează cu clienții de la distanță – cum ar fi online sau prin e-mail sau telefon – transferurile bancare sunt cea mai utilizată modalitate de a accepta plăți, urmate de facturi, apoi de numerar, potrivit studiului.
Disponibilitatea și acceptarea banilor fizici a devenit o temă politică în Elveția, unde bancnotele au fost în mod tradițional populare chiar și pentru achiziții mari, cum ar fi mașinile.
Militanții și-au manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că persoanele mai tinere și mai în vârstă sunt marginalizate, din cauza faptului că nu au acces la aplicații sau carduri de plată, în timp ce numărul băncilor și al bancomatelor se află în scădere.
Două referendumuri pe tema acceptării numerarului – în cadrul tradiției elvețiene de democrație directă – se află în prezent în diverse stadii, după ce au strâns aproape 200.000 de semnături.
Vezi mai multe știri: Schimbare a regulilor în privința polițelor RCA. Măsura vizează șoferii care își rezolve daunele acoperite de RCA în „regie proprie”