Un sondaj realizat de Reuters arată că prețurile locuințelor vor continua să scadă pe parcursul acestui an, așa cum susține economedia.ro. 98 analiști din piața imobiliară au fost chestionați pentru a se ajunge la această concluzie.
Primele informații publicate de Reuters arată că prețurile locuințelor vor continua să scadă pe parcursul acestui an. Acest lucru se va întâmpla la nivelul mai multor state, așa cum preconizează mai mulți analiști din piața imobiliară, care au fost chestionați pentru realizarea acestui studiu.
Creșterea ratelor creditelor au dus la majorarea semnificativă a costurilor locuințelor, astfel, multor persoane le era imposibil să facă această achiziție. Faptul că băncile centrale au scumpit inclusiv dobânzile a dus și la mărirea chiriilor, iar acest lucru se identifica la nivelul mai multor piețe din întreaga lume. Cu toate acestea, scăderea prețurilor locuințelor în SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, Noua Zeelandă și Australia vor șterge cu 50% majorările care au început să apară încă de la începutul pandemiei, în 2020, așa cum estimează specialiștii.
Citește și: Record de locuinţe finalizate în 2022. Câţi români s-au mutat anul trecut în casă nouă
98 analiști au fost chestionați pentru realizarea acestui sondaj. 50 dintre specialiști susțin că în următoarea perioadă, oamenilor le va fi din ce în ce mai greu să-și permită să achiziționeze un bun imobil. Pe de altă parte, 9 dintre participanți au afirmat că în această zonă se va observa o scădere semnificativă.
Costurile alocate locuințelor din Canada și Noua Zeelandă au început să fie reduse încă de pe parcursul anului trecut, astfel, a fost înregistrat un declin de 20%. Scăderile de peste 10% au fost identificate și în Australia, Germania, SUA. În tot acest timp, Marea Britanie înregistrează un declin de 8%.
Analiștii de la JLL declară că există o încetinire la nivelul construirii locuințelor, și mai mult decât atât, numărul de autorizații este din ce în ce mai mic. Acest lucru explică deficitul de bunuri imobile regăsit în întreaga lume.
„O încetinire a construirii de noi locuinţe şi o scăderea numărului de permise de construcţie au urma să adâncească deficitul de locuinţe în multe ţări din întreaga lume, creşterea populaţiei continuând să depăşească furnizarea de noi locuinţe”, spun specialiștii de la JLL.
China se confruntă cu o criză în piața imobiliară. Situația s-ar putea redresa pe parcursul lui 2023, având în vedere politicile de stimulare și ridicarea restricțiilor. În același timp, industria din India rămâne reziliată, având în vedere majorarea dobânzilor, iar prețurile din Dubai urmează să crească semnificativ, așa cum estimează analiștii.
Te-ar putea interesa și: Redport Capital și Mobexpert construiesc peste 1.000 de locuințe în nordul Capitalei: ”Va deveni un reper pentru piața rezidențială locală”