- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Sprijinul din Programul Tomata ajunge mai devreme la fermieri în anul 2023. Daea: „În trecut normele juridice s-au dat de Ziua Păcălelilor, roșia era deja înflorită sau deja în galantar”

20 Jan, 18:37 • Cornel Ghimeșan
Fermierii se vor bucura de sprijinul din Programul Tomata mai repede în anul acesta. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a subliniat importanța majoră a acestor programe, mai ales, în contextul în care, marile lanțuri de supermarketuri au înțeles că românii vor pe rafturi produse autohtone.
Sprijinul din Programul Tomata ajunge mai devreme la fermieri în anul 2023. Daea: „În trecut normele juridice s-au dat de Ziua Păcălelilor, roșia era deja înflorită sau deja în galantar”

Programul Tomata a fost prelungit conform actelor normative abprobate de Executiv la finalul anului anterior. Așadar, fermierii au avut timp să descopere cum să acționeze, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea. Ministrul a mai subliniat că în anii precedenți normele juridice pentru această cultură se dădeau de Ziua Păcălelilor, mult prea târziu, când „era şi roşia înflorită” sau era deja „în galantar”.

„Am stabilit exact. Este pentru prima dată în România, după câţiva ani de zile. Spre exemplu, la tomate, în 2020, actul prin care se stabileau normele juridice pentru această cultură s-au dat la 1 aprilie, de Ziua Păcălelilor. Atunci era şi roşia înflorită şi era şi în solar, iar cu un an mai târziu au dat-o în iunie, roşiile erau pe galantar, deja se consumau roşii din producţia românească. Anul acesta am dat actul normativ în data de 28 decembrie, l-am aprobat în Guvern. Fermierii ştiu cum să acţioneze, cunosc conduita nouă pe care am stabilit-o (…)”, a subliniat Petre Daea.

Citește și: UE anulează corecția financiară de 18,7 milioane de euro. Petre Daea îi avertizează pe fermieri: „Le-am spus să fim atenţi şi să respectăm procedurile în aşa fel încât să nu avem surprize”

Petre Daea a adăugat faptul că a fost prelungit în acest an termenul de valorificare, până la 30 iunie, la solicitarea fermierilor din diferite zone ale ţării unde temperaturile sunt mai scăzute, iar producţia se realizează mai târziu.

„Fermieri din diferite zone ale ţării au cerut acest lucru, această libertate de valorificare, pentru că acolo condiţiile sunt mai vitrege, suma temperaturilor nu se realizează într-un interval de timp egal cu cel din sud, într-un cuvânt se fac mai târziu şi atunci printr-o eşalonare a producţiei asigurăm şi ritmicitatea cu legume, cu roşii proaspete.

Prin extinderea acestei perioade pot să folosească şi soiuri mai productive, deci o producţie mai mare şi ceea ce este foarte important: evităm acea dorinţă de a stimula coacerea pe care dumneavoastră aţi interpretat-o în fel şi chip şi din acest punct de vedere toate măsurile sunt luate în aşa fel încât programul să fie mai bine valorificat”, a explicat Daea.

Obiectivul acestui program este de a echilibra balanţa comercială, chiar dacă nu a oferit date exacte în acest sens.

„Facem acest efort. Da, acesta este obiectivul. Duceţi-vă în pieţe şi în magazine acum şi spre cinstea fermierilor iată că au început şi supermarketurile să înţeleagă ce trebuie să introducă pe galantare: produse româneşti, pentru că asta este dorinţa românului. Ei au politica aceasta comercială în interesul lor, dar iată că acest interes se îngemănează şi cu interesul românilor.

Dacă se duc în magazin trebuie să caute produse româneşti şi aşa vă îndemn, dragi români şi dragi consumatori, să folosiţi produsele româneşti, să le căutaţi acolo unde sunt, pentru că sunt. Şi prin acest consum al dumneavoastră şi prin valorificarea producţiei an de an creşte şi interesul fermierilor să facă şi cât mai multe produse ca să le valorifice şi să reducem şi deficitul acesta de balanţă comercială”, a mai spus Petre Daea,

Acesta a participat vineri la conferinţa Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027, eveniment organizat la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” din Bucureşti.

Petre Daea: „Au început şi supermarketurile să înţeleagă ce trebuie să introducă pe galantare: produse româneşti, pentru că asta este dorinţa românului.”

În ultimele zile de anul trecut, în 28 decembrie, Guvernul a aprobat Hotărârea care reglementează programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate în 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi în valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar, iar plafonul maxim alocat în bugetul MADR pentru această schemă de sprijin este de 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro.

Petre Daea despre Programul Tomata
Petre Daea despre Programul Tomata

Conform actului normativ, fermierii vor putea depune cererile până cel târziu la data de 1 aprilie 2023, iar valorificarea producţiei se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv. Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) este 14 iulie 2023 inclusiv.

Noutatea care apare în acest an, pentru simplificarea aplicării programului, este că se va efectua o singură verificare, după notificările transmise de către potenţialii beneficiari cu cel puţin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeţei înfiinţate, precum şi evaluarea producţiei de tomate înainte de recoltare.  Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023, pentru susţinerea producţiei de tomate în spaţii protejate, cultivate în Ciclul I de producţie.

Alte articole: Crescătorii de taurine vor primi un sprijin record, de 44 milioane euro! Petre Daea: „Vaca este acum dușmanul numărul unul al planetei!”

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult