- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Stare de urgență într-o insulă din Grecia preferată de români: Este criză de apă în plin sezon turistic

01 Aug, 17:40 • Preda Silvia
Rezervele de apă din Grecia sunt reduse drastic, în plin sezon turistic, tocmai când consumul explodează. Insulele greceşti se confruntă cu o lipsă serioasă de apă.
Stare de urgență într-o insulă din Grecia preferată de români: Este criză de apă în plin sezon turistic

Autorităţile din insula Sifnos, Grecia, au cerut să se declare stare de urgenţă, după ce au constatat că în unele părţi consumul de apă în luna iunie s-a dublat faţă de cel din aceeaşi lună a anului trecut.

O insulă cu doar 3.000 de locuitori şi 74 kmp, Sifnos a fost vizitată anul trecut de 135.000 de turişti. Potrivit autorităților, în unele localităţi consumul e dublu faţă de cel din iunie anul trecut şi se estimează că în perioada iulie-octombrie consumul va ajunge la 300.000 mc, în timp ce capacitatea de furnizare pentru această perioadă este de circa 270.000 mc.

Alertă în Grecia. Apa din puţuri este la un nivel minim

plajă Grecia

Vilele cu grădini mari şi piscine, construite în ultimii ani, agravează situaţia în insula Sifnos şi Consiliul local a solicitat populaţiei dar şi turiştilor să raţionalizeze consumul de apă. Cum era de așteptat, Consiliul local al insulei a avertizat că vor fi efectuate controale şi ar putea fi oprit accesul la reţeaua de alimentare celor cu un consum excesiv de apă.

Citește și: Reduceri masive la cazările din Grecia. Prețurile sunt mai mici cu 75% față de cele de anul trecut

În afară de Sifnos, starea de urgenţă din cauza lipsei de apă s-a declarat şi în Leros, în Marea Egee, şi în unele regiuni din insulele Creta şi Kefalonia. În insulele Karpathos şi Serifos au fost impuse restricţii privind utilizarea apei pentru piscine.

Autorităţile locale din Grecia forează în speranţa de a găsi noi surse de apă

Seceta este principalul motiv pentru care Grecia este afectată de această criză de apă. Specialiștii spun că lipsa precipitațiilor şi canicula sunt motivele care au dus la secetă. Aceste condiții au ajuns deja să afecteze grav animalele și plantele.

Culturile de măslini şi cartofi sunt serios afectate de secetă, transmit autoritățile.

În delta Evros, caii sălbatici mor de sete, iar în alte zone, căldura extremă a distrus deja părţi importante din culturile agricole.

Vezi și: O familie de români a cheltuit o avere în vacanță în Grecia. Cei doi soți au mers cu mașina personală și au stat la un hotel de trei stele