La propunera Guvernului Republicii Moldova, Parlamentul a adoptat joi adoptat hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă cu încă cu 60 de zile, începând cu data de 6 decembrie.
Citește și Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră privind pensiile românilor:”Punctul de pensie crește de două ori”
Această decizie vine pe fondul temerilor Guvernului de la Chișinău alimentate de ameninţările reprezentate de conflictul din Ucraina şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, a gestionării fluxului de refugiaţi şi a contracarării altor riscuri de securitate.
”În situaţia actuală este nevoie şi în continuare de pârghii şi instrumente care să permită luarea deciziilor rapide şi eficiente”, a declarat premierul Natalia Gavriliţa, în plenul Parlamentului.
Astfel, pe tot parcursul stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va putea să emită dispoziţii cu caracter obligatoriu şi executoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Starea de urgență a fost instituită pe întreg teritoriul Republicii Moldova încă de pe data de 24 februarie, atunci când armata lui Vladimir Putin a invadat Ucraina.
Gazprom ține în șah Republica Moldova
Gazprom, care amenințase săptămâna trecută că va reduce cu 56,5% livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, pare să se fi razgândit în această problemă. Acum spune că va menţine totuşi volumele pompate către Republica Moldova după ce societatea de gaze Moldovagaz a normalizat plăţile pentru luna noiembrie.
Gigantul energetic rus Gazprom a decis să nu-şi reducă livrările de gaze către Republica Moldova, dar a precizat luni, într-un comunicat, că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care Chişinăul nu va efectua plăţile convenite pentru livrările de gaze, scrie Agerpres.
Concernul rusesc a atras atenţia „asupra încălcării regulate de către partea moldoveană a obligaţiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze ruseşti”
Pe de altă parte, gigantul energetic rusesc amenință că poate oriicând să opească livrarea, dacă vecinii nostri nu își vor onora plățile.
„Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plăţilor”, se menţionează în document.
De cealaltă parte, Moldovagaz declară ca a transferat către Gazprom partea restantă a plăţii pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari, scrie Economica.net.
Citește și Republica Moldova și FMI au ajuns la un acord în ceea ce privește evaluarea pentru mecanismele de creditare și finanțare