Potrivit unui studiu de data recentă, aproape 40% dintre gospodăriile din lume reuşesc cu greu să ţină pasul cu facturie la utilităţi şi nici nu iau în calcul să investească în energie verde, această investiţie presupunând costuri suplimentare.
Studiul Accenture „The energy provider’s guide to net zero: Managing consumer affordability and an affordable energy system” include informații din sondajul New Energy Consumer 2024 realizat pe 16.800 de consumatori casnici de energie din 18 țări. Potrivit acestui raport, 37% dintre gospodăriile din întreaga lume se confruntă cu dificultăți la plata facturilor de energie, scrie adevarul.ro
Mai mulți consumatori din America de Nord (45%) și America Latină (47%) au spus că au întâmpinat recent dificultăți în a-și plăti factura de energie, comparativ cu cei din EMEA (33%) și APAC (29%).
Citeste si Tipurile de escrocherii care au potențialul de a păcăli milioane de persoane. La ce trebuie să fiți atenți
„Facturile mai mari la utilități au apărut pe fondul creșterii costurilor pentru locuințe, alimente, transport și alte bunuri esențiale, ceea ce face mai important ca niciodată ca furnizorii de energie să înțeleagă mai bine fiecare consumator, reconstruind încrederea în funcție de nevoile acestora.
Acum este momentul ca furnizorii de energie să își reinventeze afacerile, trecând de la o abordare axată în principal pe active, la una orientată spre consumatorul de energie”, a declarat Eva Burén, director general Accenture.
Modelele economice ale Accenture estimează că sectorul energetic mondial trebuie să cheltuiască 115 trilioane de dolari. În aceste condiţii, transferarea acestor costuri către clienți ar putea depăşi dublarea sumei medii din venitul gospodăriilor cheltuită pe facturile de energie electrică. O majorare de la 6% la 14% până în 2050, potrivit estimărilor, impune luarea unor măsuri rapide și radicale.
Mai mult de jumătate (54%) dintre cei intervievați au declarat că nu îşi permit să investească în energie verde, 48% din acest grup menționând drept cauză accesibilitatea energiei. 29% dintre cei intervievaţi, în principal consumatori tineri din mediul urban, au declarat că sunt dispuși să plătească un cost suplimentar de peste 15% pentru energie verde.
87% dintre clienții rezidențiali intervievați au declarat că au achiziţionat deja sau sunt interesați să devină cumpărători de produse și servicii legate de energia verde, de la încărcarea vehiculelor electrice și stocarea bateriilor la panouri solare. Aceştia susţin că energia verde îi ajută să economisească semnificativ prin reducerea consumului de energie pe termen lung.