Costul pentru unele vize pentru lucrători sezonieri (categoriile H, L, O, P, Q şi R) va creşte de la 190 de dolari în prezent la 205 dolari, iar vizele pentru comercianţi şi investitori (E) vor ajunge să coste 315 dolari, faţă de 205 în prezent.
Departamentul de Stat al SUA a transmis într-un comunicat că tarifele aşa-numitelor vize pentru non-migranţi se calculează pornind de la costurile serviciilor consulare, scrie EFE.
Ultima revizuire a unor preţuri a avut loc în 2014. Instituţia a dat asigurări că vizele de muncă şi de turism sunt „esenţiale” pentru politica externă a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, care „recunoaşte rolul fundamental al călătoriilor în economia” ţării.
„Departamentul de Stat se angajează să faciliteze călătoriile legitime în Statele Unite atât pentru imigranţi, cât şi pentru non-imigranţi”, se arată în comunicatul menţionat.
Statele Unite vor sprijini România să îndeplinească mai repede cerințele necesare pentru ca țara noastră să fie inclusă în programul Visa Waiver de călătorii fără vize.
Este asigurarea primită de oficialii români de la asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken. Dereck Hogan a condus la București a 8-a rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic româno-american.
Includerea României în programul Visa Waiver, care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză pentru cel mult 90 de zile, depinde de atingerea a două obiective.
„Primul este din domeniul schimbului de informații, ceea ce înseamnă că România trebuie să îndeplinească toate cerințele rezultate din acordurile noastre de schimb de informații, adică monitorizări privind terorismul, schimbul unor astfel de informații și așa mai departe.”, a declarat Derek Hogan în urmă cu două săptămâni, potrivit Stirileprotv.
Pe de altă parte, România trebuie să ia măsuri pentru a scădea rata de refuz a vizelor SUA, care în acest moment depășește 12%. Pentru admiterea în Visa Waiver trebuie să fie sub 3%.