Premierul britanic, Keir Starmer, a declarat joi, la summitul european de la Paris, că „nu este momentul acum” pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Această poziție vine în contextul în care regimul de la Kremlin a anunțat că va accepta un armistițiu mediat de SUA în Marea Neagră doar dacă unele sancțiuni economice vor fi relaxate. Starmer a subliniat că, dimpotrivă, liderii europeni discută despre intensificarea sancțiunilor pentru a forța Rusia să negocieze prin presiune economică și diplomatică, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Donald Trump impune taxe vamale de 25% tuturor mașinilor care nu sunt produse în SUA. Uniunea Europeană pierde o piață importantă
„Există o claritate absolută în această privință. Chiar din contră – ce am discutat noi este cum am putea să creștem intensitatea sancțiunilor pentru a sprijini inițiativa americană și în încercarea de a aduce Rusia la masa negocierilor prin presiune din partea acestui grup de țări”, a declarat șeful guvernului britanic, joi, la summit-ul țărilor europene de la Paris.
În cadrul reuniunii „Coaliției Voluntarilor”, la care au participat lideri din 30 de state, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali ai NATO, Starmer a insistat că Moscova doar „trage de timp” și încearcă să obțină concesii, fără intenția reală de a pune capăt războiului. Zelenski a întărit această idee, cerând mai multe „pachete de sancțiuni” împotriva Rusiei. Oficialii europeni au reafirmat că sancțiunile nu vor fi ridicate până când Rusia nu își retrage trupele și nu pune capăt agresiunii.
„Avem claritate absolută asupra faptului că Rusia încearcă să tragă de timp și se joacă cu noi. Vrem să fim absolut clari pe această temă”, a declarat Starmer, vorbind în fața reporterilor alături de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a reiterat că menținerea presiunii asupra Kremlinului prin sancțiuni este esențială pentru a obține o „pace durabilă și dreaptă”. În acest sens, Uniunea Europeană rămâne fermă în refuzul de a oferi concesii Moscovei.
„Cel mai bun mod de a sprijini Ucraina este prin a rămâne angajați obiectivului nostru de a obține o pace durabilă și dreaptă. Asta înseamnă să menținem presiunea pe Rusia prin sancțiuni”, a scris liderul european într-o postare pe Twitter.
Între timp, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că SUA vor evalua cererile Rusiei, dar a subliniat că multe dintre sancțiuni sunt impuse de Uniunea Europeană, nu de Washington. Rubio a menționat că Rusia a formulat mai multe condiții pentru un posibil armistițiu, inclusiv eliminarea unor restricții economice, iar SUA analizează impactul acestora înainte de a lua o decizie finală.
„Ceea ce avem acum este un acord ,,în principiu” asupra unei încetări a focului la Marea Neagră. De aici reies două lucruri: o definiţie mai detaliată a ceea ce presupune armistiţiul privind infrastructura energetică, iar al doilea este principiul, conceptul unei încetări a focului în Marea Neagră.
Evident, după întâlnirea noastră, ca parte a comunicatului lor, ruşii au elaborat un număr de condiţii care vor ei să fie îndeplinite pentru ca acest lucru să se întâmple. Vom evalua acest lucru – unele dintre acele condiţii includ sancţiuni care nu sunt ale noastre, ci ale Uniunii Europene.
Prin urmare, vom aduna informaţiile atunci când trimişii noştri se întorc, vom trece în revistă propunerile, vom asculta impresiile lor în urma discuţiilor, ca să putem înţelege mai bine care este poziţia ruşilor şi ce ne cer ei în schimb, după care le vom prezenta preşedintelui, care va decide care va fi următorul pas”, a declarat Marco Rubio, în cadrul unei conferinţe de presă la Kingston, în Jamaica.
În acest context, Rusia și Ucraina continuă să se acuze reciproc de sabotarea armistițiului propus de SUA. Moscova insistă că un acord de încetare a focului trebuie să includă relaxarea sancțiunilor, în timp ce Kievul și aliații săi europeni consideră că orice reducere a presiunii economice asupra Rusiei ar submina eforturile de a pune capăt războiului.
Te-ar mai putea interesa și: Victor Ponta promite: „Românii vor călători FĂRĂ VIZE în SUA!” Negocieri directe cu Trump pentru eliminarea vizelor